Barátnőm meglepett egy jó nagy adag sárgabarackkal, és mivel nagyon szeretem a fűszeres, vagy extrásított dzsemeket mindenféle variációban, így a kertből szedett menta és citromfűlevelekkel, valamint vaníliával és citrommal bolondítva született meg ez a frissítő, nem túl édes finomság.
A titok nyitja a cukorstopos quittin, ennél a zselésítőnél annyi cukrot/édesítőszert használsz, amennyit akarsz. Simán ki is hagyható az édesítés. Mivel én citromot is adtam a lekvárhoz, így nálam 40 dkg cukor került bele 2 kg gyümölcshöz.
Hozzávalók:
- 2 kg érett, tisztított, magjától megszabadított sárgabarack
- 2 zacskó quittin cukorstopos verzió
- ízlés szerinti édesítőszer, akár el is hagyható, útmutató a csomagoláson. Nálam 40 dkg cukor került bele.
- egy db közepes bio citrom leve
- három ág citromfűről lecsipkedett, tisztára mosott citromfűlevél
- egy ág mentáról lecsipkedett, tisztára mosott mentalevél
- egy teáskanál vaníliakivonat (vagy egy zacskó vaníliás cukor)
Elkészítés:
- A barackot turmixold le, akár simára, akár darabosra, vagy ha szereted a nagy gyümölcsdarabos dzsemet, akkor elegendő kézzel is szétnyomkodni.
- Helyezd egy lábasba, és alaposan keverd el benne a quittint, majd forrald fel.
- Ha felforrt, add hozzá a citrom kifacsart levét, a citromfű és mentaleveleket, a vaníliakivonatot, és a cukrot vagy édesítőszert, és várd meg, amíg újra felforr.
- További öt perc forralás után töltsd alaposan elmosott üvegekbe, jól csavard rá a tetőt, és öt-tíz percre fordítsd a tetejükre a lezárt üvegeket. Fogókesztyűt használj az üvegek megtöltésekor, mert nagyon forró a dzsem. Sőt, főzés közben is csapkodni fog, úgyhogy ha nem akarsz absztrakt mintákat a konyha falán, plafonján, és hogy megvédd magad a kicsapódó lekvár okozta forrázástól, akkor használd a fedőt - tapasztalat :)
- Hagyd kihűlni a dzsemet, címkézd fel (házi címkeragasztó receptet itt találsz, nyomtatható címkéket pedig például itt és itt) , és helyezd a kamrapolcra - már ha nem kerül azonnal elfogyasztásra :)
A bejegyzés nem szponzorált.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése