Néha előtör belőlem az általános iskolás kémia órás kísérletek emléke, és ilyenkor elgondolkodok, hogy a mindennapokban hogyan hasznosítjuk ezt a tudást. Nos, ehhez a mécsestartóhoz azért utána kellett néznem, hogy a NaCl, azaz a közönséges konyhasó milyen hőfokon, és körülmények között kristályosodik ki, mivel abszolút nem kémia-vonalon mozgok a mindennapokban.
Végül magam is meglepődtem, hogy elsőre sikerült a "kísérlet", és ennyire klassz lett a végeredmény. Hangulatos, rusztikus téli dekoráció készült otthon is fellelhető alapanyagokból.
Amire szükséged lesz az elkészítéshez:
- konyhasó
- meleg víz
- befőttesüveg
- ételszínezék
- ledes teamécses
- dekorációs elemek
Egy kis kémia. A meleg vízből és a sóból telített oldatot kell készítened annak érdekében, hogy a kristályosodási folyamat elkezdődjön. Ezt úgy érheted el, hogy a meleg vízben apránként elkezded feloldani a sót, folyamatosan kevergetve, majd újra adj hozzá sót, kevergesd, feloldódás után újra só, kevergetés. Ezt addig kell ismételned, amíg már nem oldódik fel több só a vízben. Ha nem oldasz fel elég sót a vízben, akkor nem lesz megfelelő a kristályképződés.
Elkészítés:
Az ételszínezéket add hozzá a meleg vízhez. Apránként adagold a sót, kevergesd, és készítsd el a túltelített oldatot a fentiek szerint. Öntsd bele az oldatot a befőttesüvegbe.
Ezután nincs más dolgod, mint várni. Néhány nap eltelte után elkezdenek kristályok képződni az üveg alján. A víz teljes elpárolgása után pedig a kristályok beborítják az üveg oldalát is, érdekes, fagyos hatást létrehozva a befőttesüveg belsején. Nagyjából két-három hét alatt párolog el a víz teljesen, és kristályosodik ki a só az üveg tetejéig, de ez függ a hőmérséklettől és a páratartalomtól is.
Ha teljesen kiszáradt az üvegből a folyadék, helyezz el benne egy ledes teamécsest.
A befőttesüveget kívülről díszítheted szalagokkal, csipkével, apró tobozokkal, vagy fenyőággal, és máris dekorálhatod vele az ünnepváró asztalt. Az enyémre egy só-liszt gyurmából készült csillag került, amire kék hópelyheket bélyegeztem még nedvesen, és így szárítottam meg.
Ha nincs ennyi türelmed, másik opció hasonló hatással:
Átlátszóra száradó barkácsragasztóba keverj ételszínezéket, kend be vele a befőttesüveg belsejét, majd szórj bele sót, hogy mindenütt ráragadjon.
Teljes száradás után dekorálva ugyanígy használhatod a belsejében ledes teamécsest elhelyezve, hangulatos, meghitt, téli dekorációként.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése