Hangulatos téli sókristályos mécsestartó ledes teamécseshez

Néha előtör belőlem az általános iskolás kémia órás kísérletek emléke, és ilyenkor elgondolkodok, hogy a mindennapokban hogyan hasznosítjuk ezt a tudást. Nos, ehhez a mécsestartóhoz azért utána kellett néznem, hogy a NaCl, azaz a közönséges konyhasó milyen hőfokon, és körülmények között kristályosodik ki, mivel abszolút nem kémia-vonalon mozgok a mindennapokban. 

Végül magam is meglepődtem, hogy elsőre sikerült a "kísérlet", és ennyire klassz lett a végeredmény. Hangulatos, rusztikus téli dekoráció készült otthon is fellelhető alapanyagokból. 


Amire szükséged lesz az elkészítéshez:


  • konyhasó
  • meleg víz
  • befőttesüveg
  • ételszínezék
  • ledes teamécses
  • dekorációs elemek

Egy kis kémia. A meleg vízből és a sóból telített oldatot kell készítened annak érdekében, hogy a kristályosodási folyamat elkezdődjön. Ezt úgy érheted el, hogy a meleg vízben apránként elkezded feloldani a sót, folyamatosan kevergetve, majd újra adj hozzá sót, kevergesd, feloldódás után újra só, kevergetés. Ezt addig kell ismételned, amíg már nem oldódik fel több só a vízben. Ha nem oldasz fel elég sót a vízben, akkor nem lesz megfelelő a kristályképződés.

Elkészítés:


Az ételszínezéket add hozzá a meleg vízhez. Apránként adagold a sót, kevergesd, és készítsd el a túltelített oldatot a fentiek szerint. Öntsd bele az oldatot a befőttesüvegbe.

Ezután nincs más dolgod, mint várni. Néhány nap eltelte után elkezdenek kristályok képződni az üveg alján. A víz teljes elpárolgása után pedig a kristályok beborítják az üveg oldalát is, érdekes, fagyos hatást létrehozva a befőttesüveg belsején. Nagyjából két-három hét alatt párolog el a víz teljesen, és kristályosodik ki a só az üveg tetejéig, de ez függ a hőmérséklettől és a páratartalomtól is.


Ha teljesen kiszáradt az üvegből  a folyadék, helyezz el benne egy ledes teamécsest.






A befőttesüveget kívülről díszítheted szalagokkal, csipkével, apró tobozokkal, vagy fenyőággal, és máris dekorálhatod vele az ünnepváró asztalt. Az enyémre egy só-liszt gyurmából készült csillag került, amire kék hópelyheket bélyegeztem még nedvesen, és így szárítottam meg.


Ha nincs ennyi türelmed, másik opció hasonló hatással:


Átlátszóra száradó barkácsragasztóba keverj ételszínezéket, kend be vele a befőttesüveg belsejét, majd szórj bele sót, hogy mindenütt ráragadjon.

Teljes száradás után dekorálva ugyanígy használhatod a belsejében ledes teamécsest elhelyezve, hangulatos, meghitt, téli dekorációként.





Megjegyzések