Rusztikus modern asztali karácsonyfa dekoráció


Igazából karácsonyi ajándékba szánt ékszertartónak indult, de a tematika miatt úgy gondoltam, miért ne lehetne kétfunkciós kis dekor a lécekből, faszeletből és faágból. Az első példány végül cuki gömböket kapott, és a polcot díszíti a karácsonyi szezonban.
A 2.0 verzió már ezután készül, és karácsonyi ajándék lesz belőle, ékszertartó funkcióval.

Nem annyira bonyolult, mint elsőre tűnik, kezdő famegmunkálóként nyugodtan belevághatsz az elkészítésébe.

Hozzávalók:


 • 0,5 cm vastag, 2 centiméter széles fenyőfa léc
 • sablon
 • fűrész
 • csiszolóvászon
 • faragasztó
 • faág
 • farönkszelet
 • 9 mm hosszú szögek, 30 mm-es szög + kalapács
 • takker(tűzőgép) + kapocs
 • fúró 2 mm-es fúrószárral
 • vastaglazúr tetszőleges színben


Elkészítés:


A sablont rajzold meg és vágd ki papírból. 
A következő rajzok nem méretarányosak, csak körülbelüli útmutatóként szolgálnak. A sablont úgy készítsd el, hogy a léc szélességét alapul véve rajzolj egy háromszög keretet a papírra. A háromszögsablon szögeit felezd meg, vágd el, majd rajzold fel a lécre a papírról, és vágd le fűrésszel.
Tervezd meg a léc szélességét alapul véve a kereszttartókat is, ezeket is vágd ki papírból, rajzold fel a lécre, és vágd le fűrésszel.Csiszold át a darabokat, majd a háromszög sarkait faragasztóval erősítsd egymáshoz a szögek találkozási pontjánál. Mivel a léc csak fél centi vastag, a teljes száradási idő hosszára rögzítsd egymáshoz a darabokat tűzőgéppel.

Amíg szárad, fúrd ki a kereszttartó lécek lyukait. Én 2mm-es fúrószárat használtam.

A keret teljes száradása után szögeld fel a kereszttartó léceket a keretre. (ragaszthatod is, ha neked úgy megfelelőbb, ebben az esetben pillanatszorítóval szorítsd össze a munkadarabokat az illeszkedéseknél a teljes száradási idő leteltéig)

Egy kellően vastag faágból az ág egyik végéből fűrésszel vágj ki keresztirányban egy akkora részt, hogy a fa "koronája" bele tudjon ülni, majd nyomj ragasztót a mélyedésbe, illeszd bele a koronát, és keresztirányban szögeld meg, hogy tökéletesen mozdulatlan maradjon.

A talpat úgy erősítettem a faághoz, hogy az ágba alulról beleütöttem egy szöget, aminek a fejét előtte csípőfogóval levágtam, majd a találkozási pontot bekentem faragasztóval, és beleütöttem a szög másik végét a talpnak szánt faszeletbe. Tiplivel is összeragaszthatod, ha a faág elég vastag. Ebben az esetben fúrd elő a tipli helyét mindkét munkadarabon, majd kend be ragasztóval és üsd össze az ágat a talppal.

Teljes száradás után a tartósság érdekében vastaglazúrral vagy lakkal kend át minden felületét.

Használhatod karácsonyi dekorációként, tehetsz rá díszeket, vagy gömböket. Vagy egyszerű ékszertartó is lehet, fülbevalókat, karkötőket is tárolhatsz rajta.

Megjegyzések

Ez is érdekelhet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...