Rusztikus modern asztali karácsonyfa dekoráció


Igazából karácsonyi ajándékba szánt ékszertartónak indult, de a tematika miatt úgy gondoltam, miért ne lehetne kétfunkciós kis dekor a lécekből, faszeletből és faágból. Az első példány végül cuki gömböket kapott, és a polcot díszíti a karácsonyi szezonban.




A 2.0 verzió már ezután készül, és karácsonyi ajándék lesz belőle, ékszertartó funkcióval.

Nem annyira bonyolult, mint elsőre tűnik, kezdő famegmunkálóként nyugodtan belevághatsz az elkészítésébe.

Hozzávalók:


  • 0,5 cm vastag, 2 centiméter széles fenyőfa léc
  • sablon
  • fűrész
  • csiszolóvászon
  • faragasztó
  • faág
  • farönkszelet
  • 9 mm hosszú szögek, 30 mm-es szög + kalapács
  • takker(tűzőgép) + kapocs
  • fúró 2 mm-es fúrószárral
  • vastaglazúr tetszőleges színben


Elkészítés:


A sablont rajzold meg és vágd ki papírból. 
A következő rajzok nem méretarányosak, csak körülbelüli útmutatóként szolgálnak. A sablont úgy készítsd el, hogy a léc szélességét alapul véve rajzolj egy háromszög keretet a papírra. A háromszögsablon szögeit felezd meg, vágd el, majd rajzold fel a lécre a papírról, és vágd le fűrésszel.
Tervezd meg a léc szélességét alapul véve a kereszttartókat is, ezeket is vágd ki papírból, rajzold fel a lécre, és vágd le fűrésszel.



Csiszold át a darabokat, majd a háromszög sarkait faragasztóval erősítsd egymáshoz a szögek találkozási pontjánál. Mivel a léc csak fél centi vastag, a teljes száradási idő hosszára rögzítsd egymáshoz a darabokat tűzőgéppel.

Amíg szárad, fúrd ki a kereszttartó lécek lyukait. Én 2mm-es fúrószárat használtam.

A keret teljes száradása után szögeld fel a kereszttartó léceket a keretre. (ragaszthatod is, ha neked úgy megfelelőbb, ebben az esetben pillanatszorítóval szorítsd össze a munkadarabokat az illeszkedéseknél a teljes száradási idő leteltéig)

Egy kellően vastag faágból az ág egyik végéből fűrésszel vágj ki keresztirányban egy akkora részt, hogy a fa "koronája" bele tudjon ülni, majd nyomj ragasztót a mélyedésbe, illeszd bele a koronát, és keresztirányban szögeld meg, hogy tökéletesen mozdulatlan maradjon.

A talpat úgy erősítettem a faághoz, hogy az ágba alulról beleütöttem egy szöget, aminek a fejét előtte csípőfogóval levágtam, majd a találkozási pontot bekentem faragasztóval, és beleütöttem a szög másik végét a talpnak szánt faszeletbe. Tiplivel is összeragaszthatod, ha a faág elég vastag. Ebben az esetben fúrd elő a tipli helyét mindkét munkadarabon, majd kend be ragasztóval és üsd össze az ágat a talppal.

Teljes száradás után a tartósság érdekében vastaglazúrral vagy lakkal kend át minden felületét.

Használhatod karácsonyi dekorációként, tehetsz rá díszeket, vagy gömböket. Vagy egyszerű ékszertartó is lehet, fülbevalókat, karkötőket is tárolhatsz rajta.

Megjegyzések