A legkarácsonyibb illatú fürdőbomba

A szaloncukorillat mindig a gyerekkori karácsonyokat juttatja eszembe, amikor még Nagymamáméknál voltunk minden szenteste, a kis előtérben állt a fa, a fedett teraszon, a hűvös verandán, hogy ne hullajtsa le a levelét olyan gyorsan. Mindig szaloncukorillat volt. Akkoriban még sztaniolpapírba csomagolták a szaloncukrot, és a mai napig emlékszem a fehér alapon sárga-zöld mintás felnyitható, a tetején kis ablakkal ellátott dobozra, amiben meg lehetett vásárolni, talán még van is abból a dobozból, néhány régi karácsonyfadísszel tele. 


Amikor egy-egy illatot megérzek, általában emlékekhez kapcsolom. Nos, amikor ez a fürdőbomba készült, menthetetlenül megcsapott a gyerekkori szaloncukorillat emléke. Igazi nosztalgiabomba, ahogy a csoki és a narancs illata összefonódik a tápláló kókuszzsír kényeztető hatásával, és a forró fürdővízben felpezseg.

Te is elkészítheted magadnak, hat egyszerű összetevőből.

Hozzávalók:

  • 25 g citromsav 
  • 50 g szódabikarbóna 
  • 5 g kakaó 
  • 20 g étkezési keményítő 
  • 15 g kókuszzsír 
  • 10 csepp narancs illóolaj 
  • forma 

Elkészítés:

Keverd összes csomómentesre a száraz hozzávalókat, majd olvaszd meg a kókuszzsírt. Add a kókuszzsírhoz az illóolajat, és add a zsíros összetevőket a száraz hozzávalókhoz. 

Vedd elő a formát, amivel a fürdőbombát akarod formázni. Ez lehet szilikonforma, ebben az esetben a benyomkodott alapanyagot egy éjszakán át hagyd a formában száradni. Vagy lehet kemény műanyagforma, például amit kreatív boltban kapsz, vagy amit én használok, az automatában kapható ajándékos gömböc keményebbik műanyag fele.

Pakold meg a formákat és nyomkodd le teljesen kompaktra, majd fordítsd bele a formát a tenyeredbe, és egy kanállal ütögesd meg a műanyagot, hogy elváljon a formától, és kiszabaduljon.

Papírtörlőn szárítsd egy napig, mielőtt csomagolnád. Légmentesen záródó csomagolásban őrzi meg az illatát igazán.

Ha díszíteni szeretnéd, tégy a formába még a massza előtt cukor hópelyhet, vagy ostyát, ezek feloldódnak majd a meleg vízben. 

Ha csokibevonatszerű hatást szeretnél, olvassz fel kevés kókuszzsírt, adj hozzá némi kakaót, és annyi keményítőt, hogy olvasztott csoki sűrűségű folyékony masszát kapj. A formából kifordított fürdőbombákat tedd egy kis időre a fagyasztóba, így a folyékony kókuszzsíros massza hirtelen rá fog dermedni. Ha ezt a megoldást választod, fontos tudni, hogy a kókuszzsír olvadáspontja 24-25°C, tehát ha ennél melegebb van, meg fog olvadni, ezért érdemes hűvös helyen tárolni.






Figyelem! Az illóolajok veszélyes allergiás reakciót válthatnak ki, alkalmazásuk körültekintést igényel! Az olajtartalmú fürdőbombák használata után a kád csúszóssá válik, vigyázz a csúszós felületeken! A kádat minden esetben takarítsd ki használat után!


Megjegyzések