Házi készítésű madárkalács


Beköszöntött a tél, ez már az az igazi hideg, amikor reggel négy pulóvert, három harisnyát és bokáig érő nagykabátot szoktam felvenni. 

A kismadarak viszont nem tudnak felöltözni, és a téli hidegben, főként hófedte tájon nehezen találnak ételt. 

Ha van rá mód, még a hideg idő beállta előtt el szoktam kezdeni el az etetést, hogy a madarak tudják, hol találnak majd eleséget, szem előtt tartva azt is, hogy ha egyszer elkezdtük az etetést, folyamatosan pótolni kell az ellátmányt a madáretetőben. 

Ha a madarak rutinszerűen látogatják már a madáretetőnket, felelősek vagyunk értük, hiszen folyamatosan számítanak az ételre, amit ott találnak.

A hőmérséklet a napokban már igencsak fagypont alá süllyed, ezért most itt az ideje, hogy kipróbáld a madárkalács készítését. Nemcsak klassz benti elfoglaltság, hanem a madárkalácsot a fákra felfüggesztve, a kismadarak boldog falatozását bentről is figyelemmel kísérhetitek majd az ablak mögül.

Lássuk, hogyan készül!

hozzávalók:

  • vegyes madáreleség 
  • mazsola (kénezetlen!)
  • dió 
  • mogyoró (nem sózott, nem pirított!) 
  • aszalt/szárított cukrozatlan gyümölcs (almadarabok, csipkebogyó, bodzabogyó, stb.) 
          összesen 250-300 gramm eleséget használtam fel
  • zsiradék, pl kókuszzsír, marhafaggyú, sertészsír, vaj, stb. próbáljunk minél kevésbé feldolgozott zsiradékot választani. 
          összesen 250 gramm kókuszzsírt használtam fel
  • kisebb méretű, tetszőleges formájú szilikonos süteményforma, vagy ennek hiányában kiürült tejesdoboz, vagy bármi kisebb forma, amiben megszilárdul a kalács, és könnyen ki tudod belőle szedni. A középen lyukas fánksütő formából takaros köröket készíthetsz, amit felfűzni is könnyebb lesz. 
  • fonal, madzag, vagy bármilyen szalag, amivel fel tudod függeszteni egy fára vagy bokorra


elkészítés:


1. A magvakat, eleséget, szárított bogyókat, gyümölcsöket keverd össze, és adagold ki a formákba. Ha nem lyukas közepű formát használsz, célszerű még ilyenkor egy jutafonalból vagy pamutfonalból készül akasztót tenni a magvak közé, aminél fogva fel tudod majd függeszteni a faágra.



2. Olvaszd meg a zsiradékot, ügyelve arra, hogy ne égjen meg, és ne hevítsd túl, elegendő, ha éppen megolvad. Öntsd a zsiradékot a magkeverékre és hagyd megszilárdulni.





3. Ha kihűlt és megdermedt, emeld ki a formából. A szilikonos formával egyszerűbb dolgod lesz. A fémformát érdemes kicsit megmelegíteni alulról langyos vízben. Ha az egyes lépésnél nem raktál akasztót a kalácsba, most megteheted, kifúrhatod egy hústűvel, vagy ha középen lyukas formát használtál, akkor a közepén átfűzhetsz egy fonalat. Ha nem akarod kifúrni, krumplis, vagy hagymás zsákból készített szütyőben is felfüggesztheted.




Nekem a fenti mennyiségből hat db fánk formájú és további öt darab lett szilikonos muffinformákban.

Ezek után nincs más dolgod, mint felfüggeszteni olyan helyre, ahol a madarak könnyen megtalálják, majd türelemmel várni, és az ablak mögül, kellő távolságból te is figyelemmel tudod kísérni a falatozást. Megfigyeléseim alapján a felfüggesztett madárkalácson legtöbbször a cinegék fognak megjelenni, a verebek nem annyira ügyesek, hogy meg tudjanak kapaszkodni rajta.

Vidám telet mindenkinek! :)






Megjegyzések