Illatos mézeskalácsdíszek hidegporcelánból

Már egy ideje foglalkoztatott, hogy hogyan lehetne színessé és illatossá tenni a mára már minden barkácsmegszállott által ismert szódabikarbónás-keményítős, főzött, levegőre száradó gyurmát anélkül, hogy illóolajat tennék a "tésztába", vagy színezékkel tolnám tele, vagy festeném utólag.


Igazából a minap világosodtam meg (micsoda triviális ötlet), amikor a szekrényben találtam egy fél zacskó lejárt mézeskalácsfűszert. (nem mintha a fűszerek megromlanának, szerintem ugyanolyan jó még most is, max kevésbé illatos :D)

Szóval itt jött az ötlet,  hogy miért ne lehetne beletenni a gyurmába főzés előtt illatosító- és színezőanyagként a mézeskalácsfűszert? Aztán próba szerencse alapon összedobtam, két percig sem tartott, mire készen lett. Klasszul összeállt, nem törik, száradás után sem. És nagyon finom mézeskalácsillatot áraszt készítés közben, na meg utána is :)


Hozzávalók: 

(mini adag, 3 db 5 cm-es "mézeskalácsemberke" díszhez):
  • 40 ml szódabikarbóna (2 rész)
  • 20 ml keményítő (1 rész)
  • 25 ml víz ( 1+1/4 rész)
  • 2,5 ml mézeskalácsfűszer (1/8 rész)

Elkészítés:

A fentieket még hidegen egy pici lábasban keverd össze, és alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett főzd meg, amíg krumplipüré állagú nem lesz.

Szedd ki a főzőedényből egy tányérra, és letakarva hagyd kihűlni.

Nyújtsd ki fél centi vastagra, és szaggasd ki tetszőleges formára, majd egy fogpiszkálóval alakíts ki egy pici lyukat ahol majd felfűzöd a díszt.

Egy spatulával nyúlj alá, és helyezd papírtörlőre, így könnyebben fog száradni. Talán egyszerűbb, ha sütőpapíron dolgozol, arról könnyebben lejön.

Hagyd teljesen megszáradni, ez nagyjából egy-két napig tart. Ezután fűzd fel fonalra vagy szalagra, és mehet a kis illatos "mézeskalácshadsereg" a méltó helyére, a karácsonyfára.


A fenti mennyiségből 3 db 5 cm-es "mézeskalácsemberke" és két darab 1,5 cm-es golyó készült. Ha több alapanyagra van szükséged, többszörözd az alapmennyiségeket! Milliliter helyett számolhatsz deciliterben, grammban, kupakban, bármiben, a lényeg az arányokon van.

Az illat a díszek száradásával néhány hét után veszít az intenzivitásából. Ha nagyon intenzív illatra vágysz, teljes száradás után cseppents a hátukra mézeskalács illatú illóolajat, vagy a karácsonyfa feldíszítéséig tartsd légmentesen záródó edényben a díszeket.

Figyelem! 

Sokan allergiásak a fahéjra (vagy bármilyen fűszerre). Ebben az esetben ne nyúlj a tésztához puszta kézzel, a fűszerek helyett inkább használj kakaót a színezéshez!
Pici gyerekek, háziállatok semmiképpen ne tudják elérni a nyers alapanyagot, vagy a száradó, vagy kész díszeket, mert annyira finom süti illatuk van, hogy tuti kóstolásra alkalmasnak találják, pedig nem az! Bár étkezésre alkalmas anyagokból készül, de nem ehető!
Megjegyzések

Ez is érdekelhet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...