Már egy ideje foglalkoztatott, hogy hogyan lehetne színessé és illatossá tenni a mára már minden barkácsmegszállott által ismert szódabikarbónás-keményítős, főzött, levegőre száradó gyurmát anélkül, hogy illóolajat tennék a "tésztába", vagy színezékkel tolnám tele, vagy festeném utólag.
Igazából a minap világosodtam meg (micsoda triviális ötlet), amikor a szekrényben találtam egy fél zacskó lejárt mézeskalácsfűszert. (nem mintha a fűszerek megromlanának, szerintem ugyanolyan jó még most is, max kevésbé illatos :D)
Szóval itt jött az ötlet, hogy miért ne lehetne beletenni a gyurmába főzés előtt illatosító- és színezőanyagként a mézeskalácsfűszert? Aztán próba szerencse alapon összedobtam, két percig sem tartott, mire készen lett. Klasszul összeállt, nem törik, száradás után sem. És nagyon finom mézeskalácsillatot áraszt készítés közben, na meg utána is :)
Szedd ki a főzőedényből egy tányérra, és letakarva hagyd kihűlni.
Nyújtsd ki fél centi vastagra, és szaggasd ki tetszőleges formára, majd egy fogpiszkálóval alakíts ki egy pici lyukat ahol majd felfűzöd a díszt.
Egy spatulával nyúlj alá, és helyezd papírtörlőre, így könnyebben fog száradni. Talán egyszerűbb, ha sütőpapíron dolgozol, arról könnyebben lejön.
Hagyd teljesen megszáradni, ez nagyjából egy-két napig tart. Ezután fűzd fel fonalra vagy szalagra, és mehet a kis illatos "mézeskalácshadsereg" a méltó helyére, a karácsonyfára.
A fenti mennyiségből 3 db 5 cm-es "mézeskalácsemberke" és két darab 1,5 cm-es golyó készült. Ha több alapanyagra van szükséged, többszörözd az alapmennyiségeket! Milliliter helyett számolhatsz deciliterben, grammban, kupakban, bármiben, a lényeg az arányokon van.
Az illat a díszek száradásával néhány hét után veszít az intenzivitásából. Ha nagyon intenzív illatra vágysz, teljes száradás után cseppents a hátukra mézeskalács illatú illóolajat, vagy a karácsonyfa feldíszítéséig tartsd légmentesen záródó edényben a díszeket.
Pici gyerekek, háziállatok semmiképpen ne tudják elérni a nyers alapanyagot, vagy a száradó, vagy kész díszeket, mert annyira finom süti illatuk van, hogy tuti kóstolásra alkalmasnak találják, pedig nem az! Bár étkezésre alkalmas anyagokból készül, de nem ehető!
Igazából a minap világosodtam meg (micsoda triviális ötlet), amikor a szekrényben találtam egy fél zacskó lejárt mézeskalácsfűszert. (nem mintha a fűszerek megromlanának, szerintem ugyanolyan jó még most is, max kevésbé illatos :D)
Szóval itt jött az ötlet, hogy miért ne lehetne beletenni a gyurmába főzés előtt illatosító- és színezőanyagként a mézeskalácsfűszert? Aztán próba szerencse alapon összedobtam, két percig sem tartott, mire készen lett. Klasszul összeállt, nem törik, száradás után sem. És nagyon finom mézeskalácsillatot áraszt készítés közben, na meg utána is :)
Hozzávalók:
(mini adag, 3 db 5 cm-es "mézeskalácsemberke" díszhez):- 40 ml szódabikarbóna (2 rész)
- 20 ml keményítő (1 rész)
- 25 ml víz ( 1+1/4 rész)
- 2,5 ml mézeskalácsfűszer (1/8 rész)
Elkészítés:
A fentieket még hidegen egy pici lábasban keverd össze, és alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett főzd meg, amíg krumplipüré állagú nem lesz.Szedd ki a főzőedényből egy tányérra, és letakarva hagyd kihűlni.
Nyújtsd ki fél centi vastagra, és szaggasd ki tetszőleges formára, majd egy fogpiszkálóval alakíts ki egy pici lyukat ahol majd felfűzöd a díszt.
Egy spatulával nyúlj alá, és helyezd papírtörlőre, így könnyebben fog száradni. Talán egyszerűbb, ha sütőpapíron dolgozol, arról könnyebben lejön.
Hagyd teljesen megszáradni, ez nagyjából egy-két napig tart. Ezután fűzd fel fonalra vagy szalagra, és mehet a kis illatos "mézeskalácshadsereg" a méltó helyére, a karácsonyfára.
A fenti mennyiségből 3 db 5 cm-es "mézeskalácsemberke" és két darab 1,5 cm-es golyó készült. Ha több alapanyagra van szükséged, többszörözd az alapmennyiségeket! Milliliter helyett számolhatsz deciliterben, grammban, kupakban, bármiben, a lényeg az arányokon van.
Az illat a díszek száradásával néhány hét után veszít az intenzivitásából. Ha nagyon intenzív illatra vágysz, teljes száradás után cseppents a hátukra mézeskalács illatú illóolajat, vagy a karácsonyfa feldíszítéséig tartsd légmentesen záródó edényben a díszeket.
Figyelem!
Sokan allergiásak a fahéjra (vagy bármilyen fűszerre). Ebben az esetben ne nyúlj a tésztához puszta kézzel, a fűszerek helyett inkább használj kakaót a színezéshez!Pici gyerekek, háziállatok semmiképpen ne tudják elérni a nyers alapanyagot, vagy a száradó, vagy kész díszeket, mert annyira finom süti illatuk van, hogy tuti kóstolásra alkalmasnak találják, pedig nem az! Bár étkezésre alkalmas anyagokból készül, de nem ehető!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése