Epermező, amíg a szem ellát

Amikor a szamóca és az eper találkozik
Érdekes termés ez a fekete eper. Igen, ő az, aki a fán lakik, a szamóca meg a földön, ez is eper, az is, pedig nem is rokonok. Szóval ez az a fajta növény, aminek a termése olyan, mint a szeder, de mégis eper, és nem bokor, hanem fa. Ilyen egyszerű :) Viszont nagyon finom, és az a kedves tulajdonsága van, hogy ha megfogod, úgy beszínezi az ujjaidat, hogy hosszas súrolás és áztatás árán jön csak le a bőrödről. De akkor is szeretjük. Mivel éppen most érik, leszedtünk egy kisebb tállal, és felhasználtam az idei utolsó adag eperdzsemhez, színben, és ízben is ad egy plusz karaktert a végeredményhez.Ahogyan a földieper-fekete eper dzsem készült
A lime-vanília ízesítésű eperdzsemnél leírtakhoz hasonlóan, de nem teljesen ugyanúgy.
Hozzávalók:
850 g földieper tisztítva mérve250 g fekete eper tisztítva mérve
1 tasak quittin 2:1
38 dkg cukor
Tiszta befőttesüvegek, némi idő, türelem, fogókesztyű (mert forró lesz, ha még nem lenne eléggé arconvágó hirtelenmeleg az időjárás), tálak, tűzhely, szedő- és fakanál, és minden egyéb lekvárfőzéshez szükséges anyag és felszerelés. Pl. játszósruha.
Elkészítés:
A földiepret átválogatjuk, megtisztítjuk, háromszor átmossuk hideg vízben.A fekete eperrel ugyanígy járunk el, csak a művelet ez esetben korántsem ilyen egyszerű :D Az eper apró szárát lecsipkedjük, és ezután mossuk meg. Igen, a lecsipkedés közben többször el fog hangozni a szánkból, hogy ez női munka, és lehetőleg ne előtte manikűröztessünk, mert kivéve azt az esetet, hogy szederkék a körömlakkunk, az ujjunkat és a körmünket is be fogja fogni a fekete eper sötétlila leve. Ami valljuk be, mókásan fest, és csak körömkefével kell nekiesni, de a ruhánkból már nem jön ki annyira egyszerűen, csak mosószappannal és körömkefével. Legalábbis én így jártam, mert természetesen nem is én lennék, ha nem hófehér pólóban könyökölnék a mosogató szélén, egyik lábamról a másikra állva, érdekes pózokat produkálva a fekete eper tisztítása közben. (Kicsit untam, lévén, hogy monoton, és tovább tart, mint öt perc.)
Szóval miután végeztünk a fröcskölős monotonitással, összegyurmászoljuk a gyümölcsöket (ne pürésítsük, ha darabos, sokkal finomabb), belekeverjük a quittint, és felforraljuk. Aztán jöhet a cukor, szintén felforralás, majd öt perc főzés után steril üvegekbe töltés, ahogy szoktuk. Majd ha kész, öt percre fejjel lefelé fordítjuk a kupakkal szorosan lezárt üvegeket, és kitakarítjuk a konyhát :D
Kalandos gyümölcs ez a fekete eper, de mindenképpen megéri kipróbálni, a színe mélybordóvá tette a földiepret, az íze pedig nagyon finom, édeskés, és az illata is mennyei.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése