Tócsni, tócsi, vagy ahogy a Nyírségben nevezik, lapcsánka. Nagyapámtól tanultam az alapreceptet, aki sokszor mesélte, hogy kemencében, tepsiben sütötte az üknagyanyám, piros ropogósra.
Alig vártam már, hogy megérjen a kertben a sütőtök és a cékla.
Ez a tócsnivariáció már nagyon régóta a terveim között szerepel, kipróbálásra várva. És jelentem, nagyon finom.
Igazi őszi finomság, nem utolsó sorban rostban, és a cékla miatt vasban gazdag egy normál tócsnihoz képest.
Főzelékhez feltétként, vagy saláta mellé is adhatod, de önmagában is laktató étel.
A megtisztított burgonyát nagy lyukú reszelőn, a céklát és a sütőtököt kislyukú reszelőn reszeld le.
Add hozzá a tojást, ízesítsd sóval, rozmaringgal és borsikafűvel, tedd bele az egy gerezd lereszelt fokhagymát, valamint a lisztet (ennek a mennyisége attól függően változhat, hogy a burgonya mennyire lisztes, és a zöldségek mennyire levesesek). Keverd jól össze.
Egy serpenyőben melegíts meg kb egy dl étolajat, egy evőkanállal halmokban adagold bele a masszát, kissé lapítsd le, és a ropogósokat mindkét oldalukon süsd pirosra. Konyhai papírtörlőn itasd le róluk a felesleges zsiradékot, és tálald fokhagymás, rozmaringos tejföllel.
Ha minimális zsiradékkal szeretnéd készíteni, halványan kenj ki egy tepsit a kedvelt zsiradékkal, és öntsd bele a masszát, majd 190 fokos sütőben süsd meg, amíg az alja ropogós nem lesz.
Alig vártam már, hogy megérjen a kertben a sütőtök és a cékla.
Ez a tócsnivariáció már nagyon régóta a terveim között szerepel, kipróbálásra várva. És jelentem, nagyon finom.
Igazi őszi finomság, nem utolsó sorban rostban, és a cékla miatt vasban gazdag egy normál tócsnihoz képest.
Főzelékhez feltétként, vagy saláta mellé is adhatod, de önmagában is laktató étel.
Hozzávalók:
- 10 dkg hámozott nyers sütőtök
- 60 dkg hámozott burgonya
- 10 dkg hámozott nyers cékla
- egy gerezd fokhagyma
- egy tojás
- 3 púpozott evőkanál liszt
- só, borsikafű, rozmaring ízlés szerint
Elkészítés:
A megtisztított burgonyát nagy lyukú reszelőn, a céklát és a sütőtököt kislyukú reszelőn reszeld le.
Add hozzá a tojást, ízesítsd sóval, rozmaringgal és borsikafűvel, tedd bele az egy gerezd lereszelt fokhagymát, valamint a lisztet (ennek a mennyisége attól függően változhat, hogy a burgonya mennyire lisztes, és a zöldségek mennyire levesesek). Keverd jól össze.
Egy serpenyőben melegíts meg kb egy dl étolajat, egy evőkanállal halmokban adagold bele a masszát, kissé lapítsd le, és a ropogósokat mindkét oldalukon süsd pirosra. Konyhai papírtörlőn itasd le róluk a felesleges zsiradékot, és tálald fokhagymás, rozmaringos tejföllel.
Ha minimális zsiradékkal szeretnéd készíteni, halványan kenj ki egy tepsit a kedvelt zsiradékkal, és öntsd bele a masszát, majd 190 fokos sütőben süsd meg, amíg az alja ropogós nem lesz.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése