Évek óta házilag készítem a szaloncukrot, így legalább
tudom, hogy mi van benne :)
A boltban horribilis áron kaphatóak a szaloncukrok, ráadásul így legalább magam találhatom ki, hogy mivel ízesítem, milyen gyümölcsöt használok hozzá.
Idén készült
diós aszalt barackos és mandulamarcipános citrusos is, most jöjjön a diós barackos recept.
Hozzávalók:
- 20 dkg darált dió (igazából hártya nélküli kellene, engem nem zavar a barna vékony héj íze, de ha valakit igen, akkor forrázással eltávolítható)
- 12 dkg porcukor
- 30 ml víz
- 10 szem aszalt sárgabarack
- 15-20 dkg étcsoki a mártáshoz
Elkészítés:
Diós-aszalt barackos szaloncukor
A darált diót locsold meg a cukorból és vízből főzött sziruppal, és keverd össze. Amíg hűlik, vágj apróra 10 szem aszalt sárgabarackot, és keverd a diós masszához, ha a massza kihűlt. Gyúrd össze, majd sodorj belőle kis gombócokat, aztán nudlikat. Hagyd dermedni, majd csokizd be.
Csokiburok elkészítése:
Ha kidermedtek a
szaloncukoralapok, a csoki kétharmadát olvaszd fel vízfürdő
fölött. Ha megolvadt, zárd el a hőforrást a víz alatt, és a
maradék egyharmad apróra vágott csokit add a megolvadt csokihoz,
keverd jól el. Ezt hívom én kontárkodós vidéki temperálásnak,
bár valószínűleg a csokimesterek fogják most a fejüket. Nem
baj, nekem így is klasszul megdermed a csokibevonat :)
Sütőpapírból készíts olyan széles csíkokat, amibe belefér a cukor, tekerd
bele, és tekerj rá sztaniolpapírt, vagy alufóliát, vagy színes
papírt, ami alkalmas élelmiszer csomagolására. Javaslom a hűvös
helyen hideg kézzel dolgozást. Mindennek van előnye, például
most a csomagolásnál: akinek mindig hideg a keze, előnyben :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése