Házi potpourri receptek


A minap eszembe jutott, hogy vajon a hajtógázas, vagy pumpás légfrissítőkön kívül milyen egyéb, környezetbarátabb opciók jöhetnek még számításba egy-egy helyiség levegőjének felfrissítésére.  Az illatgyertyák, a párologtatókba cseppentett illóolajok, a levendulás zacskók is segíthetnek ebben. Aztán oda jutottam, hogy mi lenne, ha kipróbálnám a potpourri készítést házilag? Nem csak díszít, de finom illatot is ad a lakás különböző részein, kisebb-nagyobb tálakban, zacskókban kihelyezett keverék. Nos, ezek nem a hagyományos értelemben vett potpourrik, de garantáltan jó illatot biztosítanak.
potpourri, illatosító, illatosító házilag, házi potpourri recept, diy potpourri




A következőkben néhány variációt mutatok az illatosító tálkák tartalmának összetételére. A hagyományos potpourrikat (ami általában túlillatosított és túlszínezett,) három fajta alapanyagból (illatosítóanyagokból, az ezt megkötő anyagokból, és töltőanyagokból – szárított termések, ágak, növényi darabok) állítják össze. Azonban mi is elkészíthetjük a saját, házi potpourrinkat. A termések, gyógynövények, fűszerek változatos színei, illata, mérete garantálja számunkra, hogy minden szobába összeállíthassuk a számunkra legmegfelelőbb kombinációt. Vegyszerek nélkül.


potpourri, illatosító, illatosító házilag, házi potpourri recept, diy potpourriÍme néhány ötlet a házilag készített téli illatú potpourrihoz:
Téli fűszeres: fenyőtobozok, pisztáciahéj, szárított korona termés (szárazvirág-kötészeti alapanyagok között található meg a boltokban, másik neve bakuli), egy maréknyi szárított csiphebogyóhús, néhány szárított narancskarika, szárított mandarinhéj, egy rúd egész fahéj, egy teáskanál szegfűszeg, egy evőkanál csillagánizs


Megnyugtató virágos: egy evőkanálnyi rózsaszirom, egy evőkanálnyi levendula, két evőkanálnyi kamilla, egy evőkanálnyi körömvirágszirom, pár szem csillagánizs, szárított mandarinhéj, fenyőtobozok


Fanyar fűszeres: négy-öt üres dióhéj, szárított korona termés, pisztáciahéj, egy maréknyi csipkebogyóhús, három evőkanál bodzavirág, egy teáskanál tarkabors



Bármilyen citrusfélét tehetünk bele szeletelve és megszárítva, vagy csak a héját lehámozva, megszárítva. Kerülhetnek bele illatos gyógynövények, szárított virágok, fűszerek is. A lime-és citromkarikák, na meg a zöld alma héjának darabkái épp száradnak nálam, legközelebb ezekkel fogok kísérletezni.
A keverékeket tegyük pár napra lezárt dobozba, hogy az illatok összekeveredjenek, majd bővülő szájú tálba, vagy kehelybe töltve helyezzük az illatosítandó szobába.
A potpourrit soha ne tegyük gyerekek, vagy háziállatok által elérhető helyre!
A szárazvirág-kötészeti alapanyagok nem alkalmasak emberi fogyasztásra!

Te hogyan illatosítasz?

Megjegyzések