Januári ötletbörze


Január általában a fogadalmakról, megújulásról szól, bár sokan hajlamosak begubózni, főleg, ha zord az időjárás. Néha ez tűnik a leghosszabb hónapnak, túl a Karácsonyon, a Szilveszter estén. Az év első napját leszámítva januárban nincs munkaszüneti nap, hosszú hétvége sem.

Íme néhány ötlet arra, hogy hogyan tölthetjük aktívan el ezt a hónapot a tavaszra hangolódva, vagy éppen a telet kihasználva. A téli sportokon kívül.


  1. Egy bögre forró tea mellett olvasgassunk előző évi tavaszi újságokat.
  2. Tegyünk egy sétát a kertben, vagy a közeli arborétumban.
  3. Töltsük fel a madáretetőt. Ha nincs madáretetőnk, készítsünk egyet üres tejes dobozból, lécekből, vagy kiürült PET palackból. Ne feledjük, ha egyszer elkezdtük etetni a madarakat, folyamatosan gondoskodjunk róluk.
  4. Nézzük meg az évelő növények állapotát. Írjuk fel, melyiket kell majd pótolnunk.
  5. Ellenőrizzük a rózsák takarását.
  6. A műhelyben ellenőrizzük a kerti szerszámokat, kell-e javítani, élezni, pótolni.
  7. Ellenőrizzük a pincében tárolt terményeket. A romlottakat dobjuk ki.
  8. Ellenőrizzük a veteménymagokat, a lejártakat dobjuk ki. Amit zacskókban, dobozokban, összevissza tárolunk, vegyük elő, és készítsünk nekik takaros veteménymagos tasakokat. Címkézzük fel, és csoportosítsuk őket vetési idő és fajta szerint. Ajándékozzunk belőle ismerősöknek,– akár postán is küldhetjük,– biztosan örülni fognak a tavaszváró meglepetésnek.
  9. Inspirálódjunk weboldalakról, keressünk új zöldségeket, gyümölcsöket, virágokat, cserjéket, fákat. Ha valamelyik különösen megnyeri a tetszésünket, nézzünk utána a lehetséges beszerzési helyeknek.
  10. Csíráztassunk magvakat! Ideális vitaminforrás télen a zsázsa, a retek, a brokkoli, a hagymacsíra is. Egyszerűen salátára, vagy szendvicsre szórva is finom.
  11. Vegyünk hajtatott jácint, nárcisz, krókusz, vagy tulipánhagymákat. Hűvös szobában, előtérben akár két-három hétig is virágzik. Magunk is készíthetjük. A tavalyi jácinthagymákat cserepestől tegyük egy zacskóba, majd a hűtő legalsó, zöldséges rekeszébe két hétre. Címkézzük fel, nehogy valaki ételnek higgye. Vigyázzunk, mert a virághagymák szinte mindegyike mérgező! Amikor kivesszük a cserepet, állítsuk meleg, világos helyre, rövidesen csodásan virágozni, illatozni fog.
  12. Fogjunk össze a barátainkkal, és rendezzünk „falusi disznótort”. Na, nem olyan igazit, bár az is felejthetetlen élmény. Szerezzünk be házi pálinkát, szalonnát, kolbászt, a hentestől friss pecsenyehúst, a piacról csalamádét, savanyú uborkát, süssünk friss házi kenyeret, pogácsát. Hívjuk meg a barátainkat hajnali öt órára, a meghívóra írjuk rá, hogy „dresscode: gumicsizma, svájci sapka, munkásruha”. Kínáljuk meg őket érkezéskor pálinkával, lilahagymás zsíros kenyérrel. Süssük meg a kolbászt és a szalonnát a kertben a nyársalóban reggelire! Ebédre jöhet a pecsenyesült friss kenyérrel, csalamádéval, forralt borral.
  13. Nézzünk szét az üzletekben, legtöbb helyen ilyenkor vannak a nagy leárazások.
  14. Kössünk sálat! Tévézés közben, zenehallgatás közben, vagy ha összejövünk a barátnőinkkel egy traccspartira.
  15. Szervezzünk gyűjtést a barátainkkal a közeli rászorulóknak, vagy állatotthonnak. Régi, megunt ruhákat, játékokat, könyveket, pokrócokat, tartós élelmiszert összegyűjtve jutassuk el nekik. Sok esetben egy-egy alapítvány a weboldalán listázza azokat a dolgokat, amire nagyon szükségük van. Az állatotthonok hasznát vehetik pokrócoknak, háziállatjátékoknak, etetőtálaknak, takarmánykonzerveknek.
  16. Ne dobjuk ki a narancs, mandarin, grépfrút héját! Aprítsuk fel, szárítsuk meg, és tegyük potpourriként egy tálba fahéjjal, szegfűszeggel, apró tobozokkal, fenyőágakkal együtt.
  17. Varrjunk huzatfogót az ablakba, ajtó elé! Akár egyszerű, akár mókás, mindenképpen jó szolgálatot tesz. Ha nincs varrógépünk, vegyünk egy régi takarót, vagy fürdőlepedőt, csavarjunk hengerré, és kössünk rá szalagokat. Mutatós, és a célnak tökéletesen megfelel.
  18. Menjünk el a legközelebbi könyvesboltba, és keressünk egy klassz könyvet magunknak. Az olvasás megmozgatja a fantáziát.
  19. Gondolkodjunk azon, hová szeretnénk elutazni a nyáron. Legyen az egy egzotikus körút, hazai túra, vagy egy hosszú hétvége a távoli rokonoknál, nézzünk utána, milyen programlehetőségek vannak az úti célunk közelében. Ha nincs lehetőségünk elutazni, szervezzünk egy családi vagy baráti pikniket a nyárra.
  20. Rendezzünk farsangi bulit álarcokkal, tollboákkal, maradék konfettivel, papírcsákókkal, vagy válasszunk valami témát a buli alapjául. Lehet retrobuli, vagy kártyaparti, teadélután, vagy gyerekzsúr felnőtteknek, esetleg menzakajás iskolai éveket idéző összejövetel. Utóbbi esetben a málnaszörpöt cseréljük fröccsre, a paradicsomlevest paradicsomszószos betűtészta-salátára, amit felturbózhatunk egy kis pirított baconnel, a menzás zöldbabfőzelék+fasírt kombinációt fordítsuk ki: töltsük meg a fasírtot zöldbabbal, tálaljuk fokhagymamártáson.
+1. Próbáljunk ki időről időre valami újat. Bármit. Menjünk el egy társastáncklubba, töltsünk egy  napot önkéntesként egy idősek otthonában, vagy állatmenhelyen. Egy új receptet. Iratkozzunk be egy tanfolyamra. Rendezzünk át egy szobát. Vegyünk egy új függönyt. Próbáljunk ki valamit másképp :)

Te hogyan vészeled át a januárt?


Megjegyzések