Masnis hajpánt

Régóta gondolkodtam már, hogy hogyan lehet megvalósítani egy ilyen hajpántot, és meg kell mondjam, hogy totálisan egyszerű, és nem is időigényes.
Némi maradék anyag, kb. egy óra (sőt, még annyi sem), varrógép, gumiszalag, olló és cérna kérdése az egész.




Szabjuk ki a következőket:

a fő pánthoz: 38 cm*8 cm-es téglalap
a gumipánthoz: 25 cm*8 cm-es téglalap
a masnihoz: 31 cm*9 cm-es téglalap
a masni pántjához: 9 cm*5 cm-es téglalap

A fenti méretek kb. 54-58 cm-es fejre jók.

Szükség lesz még színben illő cérnára, és 18 cm gumiszalagra is (szélesebbet használjunk, mert az kényelmesebb, amit én használtam, az 1,5 cm széles).

Első lépésként hajtsuk hosszában félbe a téglalapokat úgy, hogy az anyag hátoldala legyen kívül, és fél centiméterre a szélétől varrjuk össze mindegyiket egyesével. Majd fordítsuk ki, és vasaljuk le úgy, hogy a varrás a pánt közepére essen, ne a szélére.



A masnival kezdjük. Az egyik végéből belülre visszahajtunk kb. fél centimétert, majd beledugjuk kb fél centiméternyire a pánt másik végét, és levarrjuk.







 Így egy körszalagot kapunk. hajtsuk félbe úgy, hogy a varrás az egyik végére essen, és a másik végétől mérjünk ki 5 centimétert. Itt levarrjuk. 






A következőképpen hajtjuk össze:







Majd levarrjuk a masni közepén. 
A masni pántját ugyanolyan technikával (egyik végéből belülre behajtás, majd beledugva levarrás) összevarrjuk, mint a masni alapját. (ez eléggé macerás, lehet kézzel is, ha úgy könnyebb)







A masni pántjába beledugjuk a masnit.









A gumiszalagot belefűzzük a gumipántba (használjunk biztostűt a befűzéshez, és tűzzük meg gombostűvel a két végén, hogy könnyebb legyen, és ne szaladjon el a gumiszalag közben:) ), és varrjuk le a két végén cikkcakköltéssel.





 A fő pántot szintén visszahajtjuk belülre kb. 0,5 centiméternyire, és belehelyezzük a gumis pántot, levarrjuk.









Most még mérhetünk egyet, hogy jó lesz-e a pántok hossza, ha nem, korrigáljunk. Tegyük a fejünkhöz, és ha szükséges, vegyük rövidebbre a gumis pántot.
A fő pánt másik végén is bevarrjuk a gumis pántot. Ezzel készen van az alap.

A masni kisebb "fülét"(nem is tudom, igazából mi ennek a neve? :D )felhajtva varrjuk rá a pántra tetszőleges helyre mindkét fülnél.







Ezzel készen is vagyunk :)


Megjegyzések