Földieper-fekete eper dzsem

Epermező, amíg a szem ellát


Hála a páromnak, nemrégiben egy komplett epermezőn jártunk egy szedd magad eperakció keretében. Valahonnan megneszelte, hogy szedd és fizesd eperföld van a közelben, marhaolcsón lehet hozzájutni, így hát azon az álmos szombat reggelen, ami szerintem az év eddigi legmelegebb szombatja volt, a harmadik kávé után, amint bebootolt az agyam, elindultunk epret szedni. Egyébként nem is tudta, hogy a nyári terveim között szerepelt a szedd magad eper is, így most ezt kipipálhatom a listán. Mindenképpen szerettem volna eljutni egy ilyen helyre, és hihetetlenül örültem az élménynek. Színtiszta eperillat, madárcsicsergés, kánaán, komolyan mondom. Az sem érdekelt, hogy bazimeleg volt, és majd' megsültünk, és mire hazaértünk ismételten előjött a melegallergia a bőrömön, hát ez most mind másod-, sőt harmadlagos volt :D Úgyhogy a szezon végén még egy adag eprem lett, és mivel a kertben éppen terem a feketeeperfa, gondoltam miért ne készülhetne még egy extra eperdzsem idén.

Amikor a szamóca és az eper találkozik

feketeeper eper dzsem, befőzés
Érdekes termés ez a fekete eper. Igen, ő az, aki a fán lakik, a szamóca meg a földön, ez is eper, az is, pedig nem is rokonok. Szóval ez az a fajta növény, aminek a termése olyan, mint a szeder, de mégis eper, és nem bokor, hanem fa. Ilyen egyszerű :) Viszont nagyon finom, és az a kedves tulajdonsága van, hogy ha megfogod, úgy beszínezi az ujjaidat, hogy hosszas súrolás és áztatás árán jön csak le a bőrödről. De akkor is szeretjük. Mivel éppen most érik, leszedtünk egy kisebb tállal, és felhasználtam az idei utolsó adag eperdzsemhez, színben, és ízben is ad egy plusz karaktert a végeredményhez.

Ahogyan a földieper-fekete eper dzsem készült


A lime-vanília ízesítésű eperdzsemnél leírtakhoz hasonlóan, de nem teljesen ugyanúgy.

Hozzávalók:

850 g földieper tisztítva mérve
250 g fekete eper tisztítva mérve
1 tasak quittin 2:1
38 dkg cukor
Tiszta befőttesüvegek, némi idő, türelem, fogókesztyű (mert forró lesz, ha még nem lenne eléggé arconvágó hirtelenmeleg az időjárás), tálak, tűzhely, szedő- és fakanál, és minden egyéb lekvárfőzéshez szükséges anyag és felszerelés. Pl. játszósruha.

Elkészítés:

A földiepret átválogatjuk, megtisztítjuk, háromszor átmossuk hideg vízben.
A fekete eperrel ugyanígy járunk el, csak a művelet ez esetben korántsem ilyen egyszerű :D Az eper apró szárát lecsipkedjük, és ezután mossuk meg. Igen, a lecsipkedés közben többször el fog hangozni a szánkból, hogy ez női munka, és lehetőleg ne előtte manikűröztessünk, mert kivéve azt az esetet, hogy szederkék a körömlakkunk, az ujjunkat és a körmünket is be fogja fogni a fekete eper sötétlila leve. Ami valljuk be, mókásan fest, és csak körömkefével kell nekiesni, de a ruhánkból már nem jön ki annyira egyszerűen, csak mosószappannal és körömkefével. Legalábbis én így jártam, mert természetesen nem is én lennék, ha nem hófehér pólóban könyökölnék a mosogató szélén, egyik lábamról a másikra állva, érdekes pózokat produkálva a fekete eper tisztítása közben. (Kicsit untam, lévén, hogy monoton, és tovább tart, mint öt perc.)

Szóval miután végeztünk a fröcskölős monotonitással, összegyurmászoljuk a gyümölcsöket (ne pürésítsük, ha darabos, sokkal finomabb), belekeverjük a quittint, és felforraljuk. Aztán jöhet a cukor, szintén felforralás, majd öt perc főzés után steril üvegekbe töltés, ahogy szoktuk. Majd ha kész, öt percre fejjel lefelé fordítjuk a kupakkal szorosan lezárt üvegeket, és kitakarítjuk a konyhát :D

Kalandos gyümölcs ez a fekete eper, de mindenképpen megéri kipróbálni, a színe mélybordóvá tette a földiepret, az íze pedig nagyon finom, édeskés, és az illata is mennyei.


Megjegyzések