Hogyan ne gubózzunk be ősszel


Amikor eljön az ősz, a legtöbb ember kezd begubózni, és azon búsong, hogy az időjárás megint szürke, esős, ködös, és amúgy is kicsi vagyok, fáradt vagyok, álmos vagyok, nemakaromazegészet.

Pedig az ősz annyi lehetőséget rejt magában, néhányat már felsoroltam az őszi tervlistás posztnál. A titok nyitja az, hogy meglásd a szépet az őszi mindennapokban. Mert a pohár gyakorlatilag mindig teli van, még akkor is, ha félig van vízzel, félig pedig levegővel. Persze, írhatnék most hosszú coelho-i körmondatokat sűrűn tarkítva közhelyekkel, de inkább nézzük, hogyan lehet tartalommal megtölteni az őszi mindennapokat kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Kíváncsi vagy, mi mindennel lehet ősszel feldobni a kedvedet?



Gyerekekkel


Ki ne emlékezne arra, amikor kislány/kisfiú volt, és vadgesztenyetermésekből és hurkapálcikákból, vagy fogpiszkálókból gesztenyefigurákat gyártottunk? Vagy amikor kukoricahéjból és csutkából babákat alkottunk? Vagy a nagy kupac összegereblyézett avarban ugráltunk? Rémlik, ugye? Nem is volt az olyan régen. Hívjuk elő infantilis énünket, és képzeljük picit a kicsik helyébe magunkat, mi az, ami gyermeki szemmel ősszel is érdekes lehet?

1. Ha zavar az avar


Ha kertes házatok van, irány az udvar, gyűjtsétek össze a lehullott leveleket! Ha hűvös az idő, öltöztessétek be a gyerkőcöket az időjárásnak megfelelően, adjátok a kezükbe a nyáron a homokozóban használt játékgereblyét, ti pedig szerelkezzetek fel lombseprűvel, zsákokkal, kosarakkal, és gyűjtsétek össze a faleveleket az udvaron együtt. A gyerekeknek adhattok egy lapot, amire felírhatják, milyen/hány színű falevelet láttak, az érdekesebb leveleket pedig gyűjtsétek össze, és préseljétek le két nehezebb könyv között, két réteg sütőpapír vagy sima fénymásolópapír között. később érdekes dolgokat lehet belőlük gyártani.

Opció nem kertes házban lakóknak: ha panelben laktok, vagy társasházban, keressetek a közelben gesztenyefát, és gyűjtsetek vadgesztenyét, érdekes színű faleveleket, terméseket, apróbb faágakat.

2. Őszi mozaik


Készítsetek képet termésekből, ágakból, magvakból. Formázhattok fákat, virágokat, állatkákat, csak a képzelet szab határt, hiszen minden termés, falevél más színű és formájú. Használjatok barkácsragasztót az alapanyagok rögzítéséhez, akrilfestéket a színezéshez.

Opció nem kertes házban, vagy betondzsungelben lakóknak: a kreatív hobbiboltokban és barkácsáruházakban is találhatsz szárított terméseket, ágakat, alapanyagokat.

3. Fakereső


Tégy egy előzetes körutat (ha nincs időd meló után külön lófrálni fákat keresve, járj nyitott szemmel pl. a tömegközlekedési eszközöktől a hazáig tartó úton), keress a közelben különböző fákat jellegzetes levelekkel, és egy-egy lehullott levelet tegyél el mindegyik feljegyzett fáról. Rajzolj, vagy nyomtass egy térképet, jelöld be rajta, hogy az a fa pontosan hol található, mi a neve, és ragaszd oda a gyűjtött levelet. A feladat az, hogy induljatok el együtt sétálni, a cél az, hogy a gyerekek megtalálják és felismerjék mindegyik különleges levelű fát a térkép és a te segítségeddel.

Opció betondzsungelben lakóknak: keress egy tiszta, rendezett, szatír- és kutyagumimentes parkot, vagy tegyetek kirándulást egy arborétumban. Az arborétumokban általában adnak térképet a fellelhető növényekről. Ha nincs más lehetőség, játsszátok el ugyanezt a játszótér melletti fák-bokrok leveleivel.

4. Falevélszivárvány


Amikor faleveleket gyűjtötök, igyekezzetek minél több színárnyalatút összegyűjteni, és préseljétek le a leveleket. Amikor kiszáradtak, ragasszátok őket színátmenetes sorrendben keményebb kartonpapírra, majd tegyétek egy olcsó és egyszerű képkeretbe. Így nemcsak lefoglalhatod a gyerekeket, hanem az alkotásukkal díszítheted is a lakást, vagy a szobájuk falát.

5. Falevélkifestő


Egy papírlapon rajzolj körbe faleveleket, és színezzétek ki a gyerekekkel együtt színes ceruzával vagy zsírkrétával az eredeti falevélnek megfelelő színekkel. Ezeket szintén használhatod dekorelemként a lakásban. Ha a levelet a lap alá teszed, fonákjával felfelé, és átsatírozod színes ceruzával, érdekes hatást érhetsz el, hiszen a domborodó falevélerezet klassz kontúrokat ad.


Felnőttekkel


1. Emlékvadászat


Látogassatok el egy arborétumba, vigyetek magatokkal hangulatba hozó, őszi ízesítésű teát termoszban (például almás-fahéjas, szilvás-vaníliás, barnacukros-narancsos). A pihentető séta folyamán készítsetek fotókat színes lombozatú fákról, majd állítsatok össze a képekből egy őszi kollázst, és egy képkeretbe téve díszítsétek vele a lakást.

2. Őszi spa otthon


Néhány hangulati elemmel megspékelve otthon is kikapcsolódhatsz pároddal együtt. A gyerekeket bízd a nagymamára, vagy valamelyik családtagra. Szerezz be illóolajokat, illatosítsd a lakást, készítsetek forralt bort, vagy egy finom teát, és vegyetek egy relaxáló levendulás forró fürdőt. Egy hangulatos masszázs kikapcsolhat a hétköznapok rohanásából.

3. Őszízű vacsora otthon

Ki mondta, hogy csak étteremben élvezheted az őszi gasztronómiai élményeket? Előételként tálaljunk szőlőszemeket, fügét, sajtkoktélt (a gyümölcsöket csak megmosni, a sajtokat csak kockázni kell), a leves legyen sütőtökkrémleves pirítóssal (pillanatok alatt készen van). Süss szilvával töltött csirkemellet fűszeres hasábburgonyával és gyökérzöldségekkel -sárgarépa, fehérrépa, cékla- (csak tekerd bele a szilvákat a csirkemellbe, fektesd egy tűzálló tálba egymás mellé, sózd, borsozd, a zöldségeket hasábra vágva helyezd a csirkemell mellé és süsd készre a sütőben). A desszert lehet csak egyszerűen dióval, mogyoróval szórt karamellizált almaszeletek fagyival. Mellé kínálj finom bort, vagy pezsgőt, esetleg fűszeres teát.

4. Mozidélután


Begubózós, antiszoc napokon nem vágyik senki emberek közé. Akár már néhány óra közös olvasás, vagy filmezés - pároddal összebújva, egy meleg takaró alatt, forró kakaóval és sütivel,- közelebb hozhat a jókedvhez. Nemcsak a pároddal, hanem a csajokkal is tarthatsz mozidélutánt. Készíts ízesített pattogatott kukoricát, tortillachipset házi salsával, avokádókrémmel.

5. Lakásöltöztető

Szerezz be dísztököket, tobozokat, terméseket, készíts pároddal, lakótársaddal együtt őszi asztali dekorációt, ajtódíszt. Egy finom meleg tea mellett a minimál díszektől a bonyolultabbig bármit elkészíthetsz, kreativitásod és kézügyességed mértékétől függően. Ha mégsem megy, egyszerűsítsd le az egészet, és szerezz be kész díszeket, már csak a látványuk is jobb kedvre fog deríteni egy szürke esős őszi napon.

Te milyen programokkal dobod fel az őszi mindennapokat?


Megjegyzések