Gyere ki a rétre! - Tippek piknikhez




Itt a tavasz, irány ki a szabadba! 

Kertes házban élők, nagy erkéllyel rendelkezők előnyben, ám ha nincsenek ilyen lehetőségeid, mégis szeretnéd a szabadban élvezni a napsütéses órákat, kirándulj, piknikezz! 


Akár kerékpárral, akár kocsival mész, az alapvető dolgokat mindig vidd magaddal.


Íme néhány dolog, amivel tökéletessé varázsolhatod a szabadban töltött időt.


Mit vigyél magaddal?

Pléd, párna

Egy vastag, puha takarón a szabadban elnyúlni tökéletes élmény. Kaphatóak egyik oldalán bevont, így a harmatcseppektől védelmet nyújtó, összehajtogatva kis fogantyúkkal rendelkező speciális piknikplédek is, de a jól bevált házi vastag takarót is elviheted magaddal. Egy párna mindig legyen nálad, így elkerülheted, hogy valamelyik ruhadarabot kelljen hengerpárnává formázva a fejed alá tuszkolni a kényelem érdekében.


Napernyő, napvédő krém

Senki sem szeretne leégett bőrrel, vagy napszúrással hazamenni egy szabadban töltött nap után, ezért a folyamatos folyadékpótlás mellett mindenképpen szükség van valamire, ami megvéd. Napjainkban már nagyon magas az UV sugárzás mértéke, főleg a déli órákban kell vigyáznunk magunkra. A napernyő fák hiányában is tökéletesen alkalmas arra, hogy egy kis hűs árnyékot alakíts ki vele a piknikhelyszínen. A napvédő krémek széles választékából is biztosan találsz bőrtípusodnak megfelelőt.

Abrosz, szalvéta

Mivel nem kellemes a plédre hullott morzsákat egyesével összeszedegetni, vagy azokon fetrengeni étkezés után, feltétlenül vigyél egy abroszt (stílusosak természetesen kockásat). A szalvéták nemcsak abban az esetben tesznek jó szolgálatot, ha törölgetni kell (akár magunkat, akár az evőeszközöket), hanem akkor is, ha maradékot kell becsomagolnunk, vagy a borosüveg nyakára tekerve megvédhetjük a plédet a lecseppenő italtól.

Evőeszköz, pohár, tányér

Ha tehetjük, vigyünk otthon használatos evőeszközöket, de ha félünk attól, hogy összetörik, válasszunk papírt a környezetvédelem jegyében. A bor és a pezsgő is jobban esik igazi üvegpohárból. Az evőeszközöknek varrhatunk saját kezűleg tartót, amibe csomagolva sokkal egyszerűbb az elhelyezésük és a szállításuk is. A poharakat csomagoljuk hullámpapírba, így csökkenthetjük a törés esélyét.

Étel, ital

Könnyen fogyasztható, dobozolható ételeket válassz, a szendvicseket, baguetteket akár a helyszínen is összeállíthatod. Tökéletes választás lehet egy fűszervaj, sonka, szalámi, kolbász, néhány zöldség, amiből ízletes harapnivalókat készíthetsz pillanatok alatt. Ha főtt ételt viszel, részesítsd előnyben a sült húsokat, vagy az egytálételeket, jól zárható edényben vidd magaddal. Az edények egy abroszba, vagy konyharuhába csavarva tovább megtartják a hőt. Termoszban vihetsz akár krémlevest is.  Ne feledkezz meg a kávéról sem.

Szemeteszsák

Igen, bizony. Ahogyan a horgászoknak tartaniuk kell maguknál szemeteszsákot, úgy mindenkinek figyelnie kell a részletekre. Ne hagyjunk magunk után se hulladékot, se felfordulást, a kidobandó dolgokat gyűjtsük össze, és helyezzük a kijelölt hulladéklerakóba, vagy ha nincs ilyen, vigyük magunkkal, és otthon dobjuk ki a szemetesbe. Semmiképp se hagyjunk magunk után szemetet a helyszínen.

Aktív pihenéshez

Vihetsz magaddal tollasütőt, frizbit, labdát, társasjátékot, kártyát, vagy ha egyedül mész, újságokat, magazinokat, keresztrejtvényt, egy jó könyvet.  Ha gyerekekkel tervezed a pikniket, mindenképpen tervezz be valami olyan tevékenységet, amivel lekötheted az energiájukat és a figyelmüket. Ha a gyerkőcöt érdeklik a növények, állatok, nyert ügyed van. Egy nagyító és egy füzet, és máris indulhat a megfigyelés és jegyzetelés, arról nem is szólva, hogy az iskolában még jól is jöhetnek majd ezek az élmények.

Rovarriasztó

Kullancsok, szúnyogok, egyéb rovarok ellen legyen nálad rovarriasztó. Készíthetsz illóolajokból házilag is. Mindig tartsd be a flakonon feltüntetett előírásokat, és soha ne csomagold élelmiszer, vagy olyan tárgy mellé, ami érintkezhet élelmiszerrel!

Megfelelő ruházat

Öltözködj rétegesen, lehetőleg kényelmes, egymáshoz illeszthető ruhákat válassz. Egy mini, összehajtogatható esőkabátot feltétlenül vigyél, hiszen soha nem tudni, hogy mikor érkezik egy futó zápor. A gyerekeknek igazi játszós ruhát válassz, mert garantáltan szükség lesz kirándulás után a legütősebb folttisztítódra.

+1: Egészségügyi láda

Ha nem is egy komplett ládát viszel magaddal, mindenképpen legyen nálad fertőtlenítőszer, kullancskiszedő kanál vagy csipesz, ragtapasz, papír zsebkendő, wc papír, és néhány szem gyógyszer fájdalom- és lázcsillapításra, kalcium rovarcsípés esetére, vagy bármi egyéb gyógyszer, amit szedsz.

Megjegyzések