Húsvéti tojás lvl 999 - Csipkézett tojás modern köntösben

Csináld magad-DIY-Geek Easter Egg-Húsvéti tojás nyomtatott áramkör mintával



Igazából a nyáklapokhoz való vonzódásom oka ismeretlen, egyáltalán nem értek az elektronikához, max a forrasztópisztolyt tudom kezelni. Ez irányú ismereteim megállnak azon a szinten, hogy rémlik valami a soros és párhuzamos kapcsolásról még általános iskolából. Esetleg még annyi, hogy meg tudom javítani a karácsonyi ledes elemes fénysort, ha nem érintkezik rendesen. Minden máshoz ért Édesapám, Unokatesóm, vagy a Párom, aki a huszadik kérdésig szívesen, és viszonylag türelmesen elmagyarázza, ha valamire kíváncsi vagyok.

Na, azt viszont egyáltalán nem tudom, hogyan sikerült kitalálnom azt, hogy kifújt tojásból nyáklapmintás húsvéti hímes tojás legyen. Nekivágtam, és sikerült. Így visszatekintve azt mondanám, hogy számomra egyszerűbb volt, mint egy virágmintás csipkézett tojás elkészítése. A végén már nem számoltam a munkaórákat, ez egyébként is kézügyesség kérdése, hogy milyen hamar végez vele valaki. Nagyjából bruttó két nap volt, ebből kb nettó három-négy óra az effektív molyolás, a többi várakozás a festékek száradására, és ehhez hasonló fázisok.

Mindenesetre akárhonnan nézem, megérte bíbelődni vele, mert nagyon-nagyon mutatós, és klassz a végeredmény.


Hozzávalók:
  • 1 db kifújt tojás
  • nyáklapminta (nyomtatott áramkör), amit én használtam, azt ezen az oldalon találtam. Improvizálhatsz is, valószínűleg nem fog senki megpróbálni ráforrasztani semmit, hogy működik-e :)
  • ceruza
  • barkácsfúrógép, marófej
  • domestos, víz, üres tejfölös doboz
  • akrilfesték, ecset
  • metálfilc rézszínben, s-es vagy m-es heggyel, kinek melyikkel könnyebb dolgozni
  • akrillakk
  • védőkesztyű, védőszemüveg, pormaszk

Elkészítés
  1. A nyáklap mintát kinyomtatjuk, és a tetejét és alját görbítve/zsugorítva rárajzoljuk a tojásra. Gyakorlatilag térhálósítva. Egyszerűsíthetünk a folyamaton, ha a tojás felületét nyolcadoljuk, és így rajzoljuk fel.
     

  2. A „nyák furatait” kialakítjuk a tojás felületén a marófejjel. Mindig viseljünk védőszemüveget, és pormaszkot, és nagyon vigyázzunk arra, hogy ne sértsük meg magunkat a marófejjel! Vegyünk fel védőkesztyűt is, ez megvédheti a tojást tartó kezünket. Finoman bánjunk a tojással, mindig lazán tenyerünkkel alátartva fogjuk, hogy kellőképpen alátámasszuk. Támasszuk meg a fúrót tartó kezünk kisujját is a tojáson, így a kezeink elnyelik a rezgés nagy részét, és nem feszül túl a tojáshéj. Lassan engedjük a marófejet, hadd tegye a dolgát. Ne nyomkodjuk erőből, mert betörhet, vagy kitörhet egy nagyobb darab.

  3. Ha készen van, a tojást áztassuk domestosos vízbe, ezáltal a színe is egyöntetűbb lesz, és a belső hártyát is eltávolítjuk. Ha eltűntek a kis hártyafoszlányok, öblítsük ki többször a tojást tiszta vízzel, és hagyjuk megszáradni.

  4. Fessük le a tojást zöldre akrilfestékkel. A tojáshéjon lévő, kifújáshoz használt alsó és felső lyukon átvezetve egy saslikpálcát, szúrjuk bele egy darab hungarocellbe vagy virághabba, vagy állítsuk egy pohárba a teljes száradásig.

  5. A furatok körvonalát rajzoljuk át a metálfilccel.

     



  6. Vegyük elő újra a nyáklap rajzát, és a furatokat kössük össze a vezetőcsíkoknak megfelelő mintában a filccel.

  7. Hagyjuk teljesen megszáradni, majd akrillakkal kenjük át a tartóssághoz.

És végül: Adjuk oda húsvétkor egy kockának, feltéve, hogy elmondta a locsolóversét locsolkodás előtt :)


Megjegyzések