Lencseragu | Vegán recept

Lencseragu recept | Gyors, vegán, rostban gazdag, ízletes lencseragu recept a rohanós mindennapokra.

Mostanában egyre inkább preferálom a gyorskajákat.

Na nem a gyorséttermit, - mondjuk szó mi szó, azért néha becsúszik egy-egy mekmenü. Mi nők, tudjuk, hogy vannak olyan napok, amikor különös kényszer kerekedik felül rajtunk a junkfood fogyasztása iránt. Még szerencse, hogy viszonylagos távolság tekintetében nem a szomszédban van a gyorskajálda, hanem a város másik végén (éljen a vidéki lét!), ezáltal a junkfoodevés kényszere, és az enyhén antiszociális viselkedés kombinációja ezeken a napokon némileg meggátol abban, hogy az egész napomat gyorsétteremben töltsem, és végigzabáljam az étlapot. Ilyenkor jön a táblaszám csoki, és a sajtszószos tészta, nade kilóra mérve, nem dekázva.

Ez most nem egy ilyen recept, hanem azokra a napokra a legmegfelelőbb választás, amikor sem túl sok idő, sem optimális mennyiségű energia nem áll rendelkezésre a három órás hétfogásos vacsora elkészítéshez. Nem vagyok sem vega, sem vegán, de néha jól jön egy hosszabb-rövidebb húsmentes időszak, ilyenkor kísérletezek.

Ez a recept is így született.


hozzávalók:

  • 3 evőkanál étolaj (semleges ízű, pl napraforgó)
  • 2 db lencsekonzerv (ha van időd, válaszd a sima, szárított lencsét, és főzd meg sós vízben, babérlevéllel)
  • 2 db közepes sárgarépa
  • 3 db közepes krumpli 
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • kb 2 dl házi ketchup (igen, jön majd a recept, csak jöjjön el a szezon), ha nincs, akkor passata, vagy egy fél hámozott paradicsomkonzerv, plusz némi cukor, bazsalikom, só is megteszi
  • fűszerek: 2 db babérlevél, só ízlés szerint,  egy csipet borsikafű, egy teáskanál szárított petrezselyemlevél (vagy egy evőkanálnyi friss), egy teáskanál édesnemes őrölt pirospaprika 


így készítsd:

  1. a hagymát tisztítsd meg, vágd félkarikára, majd kevés olajon dinszteld üvegesre egy pici só hozzáadásával - ilyenkor ugyanis hamarabb megfő tapasztalataim szerint
  2. a répát tisztítsd meg, majd vágd apróbb kockákra (1*1 cm, kb, egyáltalán nem kell tökéletesnek lennie, ez nem geometriaóra), és add a hagymához dinsztelődni
  3. a krumplit szintén tisztítsd meg, és vágd valamivel nagyobb kockákra, legyen kb 3-4 cm-es, és ez is mehet a serpenyőbe.
  4. add hozzá a fűszereket, keverd össze, és öntsd nyakon a házi ketchuppal, vagy a passataval, adj hozzá egy kevés vizet, jól keverd el, és fedő alatt, közepes lángon párold puhára. A vizet szükség esetén pótold, oda ne kapjon az alja. 
  5. ha megpuhult, add hozzá a lecsepegtetett lencsekonzervet, keverd el, és még kb 10 percig rotyogtasd, közben vigyázva, hogy a szósz ne legyen túl sűrű. 


Ha az ízek összeértek, egy végső kóstolás, szükség esetén ízigazítás fűszerekkel, és már fogyaszthatod is.

Tortillába tekerve, pirítóssal, vagy önmagában is tartalmas, viszonylag gyors kaja a rohanós mindennapokra.

A teljes adag megközelítőleg 1500 kcal, ami annyit jelent, hogy 100 grammnyi készétel nagyjából 80 kcal.

Húsevőknek sült kolbásszal lesz tökéletes a kombináció.


Megjegyzések