Néha úgy
ébredek fel, hogy egy ötlet lebeg a szemem előtt, ilyenkor
természetesen elfelejtem felírni, majd valamikor a nap folyamán
eszembe jut, hogy ma is kitaláltam valamit.
Ez a kis úszógyertyás ötlet is épphogy megúszta, hogy el ne felejtsem. Pedig van egy füzetem erre az esetre, amibe (sajnos csak majdnem) mindent felírok, ami megfogalmazódik a fejemben. Az elkészítése nem ördöngösség, mégis nagyon mutatós, világosban és sötétben egyaránt, ezért hangulatos nyári dekoráció a kerti parti asztalára egy úszógyertyákkal teli tál. Régen, főként karácsonykor sokat csináltunk fém sütikiszúrók segítségével karácsonyfa, szívecske, csillag formájú gyertyákat, aztán egy üvegtálat félig töltöttünk vízzel, majd beleraktuk a gyertyákat, fenyőágakkal körülvéve.
Most pedig jöjjön a nyári
felturbózott verzió, megmutatom, hogyan készültek ezek a citrom-,
grapefruit-, és limeszelet formájú úszógyertyák, amivel
dekorálhatod a lakást, a kerti teraszt a partin, vagy a terített
asztalt a vacsorához.
Hozzávalók:
- papírpohár
- illatos teamécses különböző színekben
- fehér gyertya/fehér viasz
- alufólia
- edény a viasz olvasztásához
- +opcionális: infravörös hőmérő
Elkészítés:
A citrusszelet cikkeinek megfelelő színű teamécsesből szedd ki a kanócot, majd a mécsest vágd fel cikkekre, mint ahogyan a gyümölcs cikkelyei is kinéznek. A sarkait kézzel formázva kicsit lekerekítheted, a teamécses viasza valamennyire képlékeny, a kéz hője kissé meglágyítja.
A papírpohár felső részét vágd le körülbelül a közepénél, az alja lesz a citrus cikkelyeit körülvevő fehér színű belső héj öntőformája, a felső része pedig a citrus külső színes héjának öntőformája.
A papírpohár felső részét vágd le körülbelül a közepénél, az alja lesz a citrus cikkelyeit körülvevő fehér színű belső héj öntőformája, a felső része pedig a citrus külső színes héjának öntőformája.
Ragaszd a teamécses kanócát a papírpohár aljára, és rendezd el körülötte a cikkeket. Melegítsd meg a fehér viaszt, és amikor már 55-60°C hőmérsékletűre hűlt (én egy infravörös hőmérővel mértem), öntsd körbe a cikkeket, és hagyd megszilárdulni. (Még kisebb az összeolvadás esélye, ha hideg vízzel feltöltött tálkába teszed a poharat.)
Amíg kihűl,
készítsd elő a másik formát. Fedd be az alját alufóliával,
hogy ne folyjon ki majd a viasz. Belülre is tégy fóliát, így
rücskös lesz a „gyümölcs héja”, mint a valóságban.
Ha kihűlt a
fehér belső héjat tartalmazó rész,vedd ki a formájából, szükség szerint - pl. ha nem kívánt helyre folyt a fehér viasz,- faragj
belőle, majd helyezd a
másik előkészített formába. Melegítsd meg a héj színének megfelelő
viaszt, és amikor már 55-60°C hőmérsékletűre hűlt, öntsd
körbe szélén, és hagyd megszilárdulni.
Vedd ki a
formából, szükség esetén távolítsd el a nem kívánt részeket
egy kés segítségével.
Ezzel készen is vagy.
Rendezd el a
gyertyákat egy átlátszó, vízzel körülbelül háromnegyedig töltött
üvegtálban. Dekorálhatod igazi citrom- vagy narancsszeletekkel is,
sőt akár virágokkal és levelekkel, üveggyönggyel, kavicsokkal
is. Tehetsz a vízbe ételszínezéket, amivel tetszőleges színűre
festheted a vizet.
Néhány tipp a gyertya színvariációihoz:
citrom: halványsárga a
gyümölcshús cikkelyeinek, fehér a belső fehér héjhoz+ citromsárga
héj
narancs:
világosnarancs a gyümölcshús cikkelyeinek, fehér a belső fehér
héjhoz +narancssárga héj
grapefruit:
rózsaszín a gyümölcshús cikkelyeinek, fehér a belső fehér
héjhoz +narancssárga héj
lime: limezöld a
gyümölcshús cikkelyeinek, fehér a belső fehér héjhoz
+ élénkzöld héj
Vigyázz! Az olvadt viasz nagyon forró, és égési sérüléseket okozhat!
Égő gyertyát soha ne hagyj felügyelet nélkül, és ne helyezd éghető dolgok közelébe!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése