Csináld magad | Citrusszelet formájú úszógyertya


Néha úgy ébredek fel, hogy egy ötlet lebeg a szemem előtt, ilyenkor természetesen elfelejtem felírni, majd valamikor a nap folyamán eszembe jut, hogy ma is kitaláltam valamit. 


Ez a kis úszógyertyás ötlet is épphogy megúszta, hogy el ne felejtsem. Pedig van egy füzetem erre az esetre, amibe (sajnos csak majdnem) mindent felírok, ami megfogalmazódik a fejemben. Az elkészítése nem ördöngösség, mégis nagyon mutatós, világosban és sötétben egyaránt, ezért hangulatos nyári dekoráció a kerti parti asztalára egy úszógyertyákkal teli tál. Régen, főként karácsonykor sokat csináltunk fém sütikiszúrók segítségével karácsonyfa, szívecske, csillag formájú gyertyákat, aztán egy üvegtálat félig töltöttünk vízzel, majd beleraktuk a gyertyákat, fenyőágakkal körülvéve. 


Most pedig jöjjön a nyári felturbózott verzió, megmutatom, hogyan készültek ezek a citrom-, grapefruit-, és limeszelet formájú úszógyertyák, amivel dekorálhatod a lakást, a kerti teraszt a partin, vagy a terített asztalt a vacsorához.




Hozzávalók:

  • papírpohár
  • illatos teamécses különböző színekben
  • fehér gyertya/fehér viasz
  • alufólia
  • edény a viasz olvasztásához
  • +opcionális: infravörös hőmérő

Elkészítés:

A citrusszelet cikkeinek megfelelő színű teamécsesből szedd ki a kanócot, majd a mécsest vágd fel cikkekre, mint ahogyan a gyümölcs cikkelyei is kinéznek. A sarkait kézzel formázva kicsit lekerekítheted, a teamécses viasza valamennyire képlékeny, a kéz hője kissé meglágyítja.

A papírpohár felső részét vágd le körülbelül a közepénél, az alja lesz a citrus cikkelyeit körülvevő fehér színű belső héj öntőformája, a felső része pedig a citrus külső színes héjának öntőformája.

Ragaszd a teamécses kanócát a papírpohár aljára, és rendezd el körülötte a cikkeket. Melegítsd meg a fehér viaszt, és amikor már 55-60°C hőmérsékletűre hűlt (én egy infravörös hőmérővel mértem), öntsd körbe a cikkeket, és hagyd megszilárdulni. (Még kisebb az összeolvadás esélye, ha hideg vízzel feltöltött tálkába teszed a poharat.)


Amíg kihűl, készítsd elő a másik formát. Fedd be az alját alufóliával, hogy ne folyjon ki majd a viasz. Belülre is tégy fóliát, így rücskös lesz a „gyümölcs héja”, mint a valóságban.
Ha kihűlt a fehér belső héjat tartalmazó rész,vedd ki a formájából, szükség szerint - pl. ha nem kívánt helyre folyt a fehér viasz,- faragj belőle,  majd helyezd a másik előkészített formába. Melegítsd meg a héj színének megfelelő viaszt, és amikor már 55-60°C hőmérsékletűre hűlt, öntsd körbe szélén, és hagyd megszilárdulni.

Vedd ki a formából, szükség esetén távolítsd el a nem kívánt részeket egy kés segítségével.


Ezzel készen is vagy. 

Rendezd el a gyertyákat egy átlátszó, vízzel körülbelül háromnegyedig töltött üvegtálban. Dekorálhatod igazi citrom- vagy narancsszeletekkel is, sőt akár virágokkal és levelekkel, üveggyönggyel, kavicsokkal is. Tehetsz a vízbe ételszínezéket, amivel tetszőleges színűre festheted a vizet.

Néhány tipp a gyertya színvariációihoz:

citrom: halványsárga a gyümölcshús cikkelyeinek, fehér a belső fehér héjhoz+ citromsárga héj
narancs: világosnarancs a gyümölcshús cikkelyeinek, fehér a belső fehér héjhoz +narancssárga héj
grapefruit: rózsaszín a gyümölcshús cikkelyeinek, fehér a belső fehér héjhoz +narancssárga héj
lime: limezöld a gyümölcshús cikkelyeinek, fehér a belső fehér héjhoz + élénkzöld héj

Vigyázz! Az olvadt viasz nagyon forró, és égési sérüléseket okozhat!
Égő gyertyát soha ne hagyj felügyelet nélkül, és ne helyezd éghető dolgok közelébe!


Megjegyzések