Csináld magad | Citrusszelet formájú úszógyertya


Néha úgy ébredek fel, hogy egy ötlet lebeg a szemem előtt, ilyenkor természetesen elfelejtem felírni, majd valamikor a nap folyamán eszembe jut, hogy ma is kitaláltam valamit. 


Ez a kis úszógyertyás ötlet is épphogy megúszta, hogy el ne felejtsem. Pedig van egy füzetem erre az esetre, amibe (sajnos csak majdnem) mindent felírok, ami megfogalmazódik a fejemben. Az elkészítése nem ördöngösség, mégis nagyon mutatós, világosban és sötétben egyaránt, ezért hangulatos nyári dekoráció a kerti parti asztalára egy úszógyertyákkal teli tál. Régen, főként karácsonykor sokat csináltunk fém sütikiszúrók segítségével karácsonyfa, szívecske, csillag formájú gyertyákat, aztán egy üvegtálat félig töltöttünk vízzel, majd beleraktuk a gyertyákat, fenyőágakkal körülvéve. 


Most pedig jöjjön a nyári felturbózott verzió, megmutatom, hogyan készültek ezek a citrom-, grapefruit-, és limeszelet formájú úszógyertyák, amivel dekorálhatod a lakást, a kerti teraszt a partin, vagy a terített asztalt a vacsorához.
Hozzávalók:

  • papírpohár
  • illatos teamécses különböző színekben
  • fehér gyertya/fehér viasz
  • alufólia
  • edény a viasz olvasztásához
  • +opcionális: infravörös hőmérő

Elkészítés:

A citrusszelet cikkeinek megfelelő színű teamécsesből szedd ki a kanócot, majd a mécsest vágd fel cikkekre, mint ahogyan a gyümölcs cikkelyei is kinéznek. A sarkait kézzel formázva kicsit lekerekítheted, a teamécses viasza valamennyire képlékeny, a kéz hője kissé meglágyítja.

A papírpohár felső részét vágd le körülbelül a közepénél, az alja lesz a citrus cikkelyeit körülvevő fehér színű belső héj öntőformája, a felső része pedig a citrus külső színes héjának öntőformája.

Ragaszd a teamécses kanócát a papírpohár aljára, és rendezd el körülötte a cikkeket. Melegítsd meg a fehér viaszt, és amikor már 55-60°C hőmérsékletűre hűlt (én egy infravörös hőmérővel mértem), öntsd körbe a cikkeket, és hagyd megszilárdulni. (Még kisebb az összeolvadás esélye, ha hideg vízzel feltöltött tálkába teszed a poharat.)


Amíg kihűl, készítsd elő a másik formát. Fedd be az alját alufóliával, hogy ne folyjon ki majd a viasz. Belülre is tégy fóliát, így rücskös lesz a „gyümölcs héja”, mint a valóságban.
Ha kihűlt a fehér belső héjat tartalmazó rész,vedd ki a formájából, szükség szerint - pl. ha nem kívánt helyre folyt a fehér viasz,- faragj belőle,  majd helyezd a másik előkészített formába. Melegítsd meg a héj színének megfelelő viaszt, és amikor már 55-60°C hőmérsékletűre hűlt, öntsd körbe szélén, és hagyd megszilárdulni.

Vedd ki a formából, szükség esetén távolítsd el a nem kívánt részeket egy kés segítségével.


Ezzel készen is vagy. 

Rendezd el a gyertyákat egy átlátszó, vízzel körülbelül háromnegyedig töltött üvegtálban. Dekorálhatod igazi citrom- vagy narancsszeletekkel is, sőt akár virágokkal és levelekkel, üveggyönggyel, kavicsokkal is. Tehetsz a vízbe ételszínezéket, amivel tetszőleges színűre festheted a vizet.

Néhány tipp a gyertya színvariációihoz:

citrom: halványsárga a gyümölcshús cikkelyeinek, fehér a belső fehér héjhoz+ citromsárga héj
narancs: világosnarancs a gyümölcshús cikkelyeinek, fehér a belső fehér héjhoz +narancssárga héj
grapefruit: rózsaszín a gyümölcshús cikkelyeinek, fehér a belső fehér héjhoz +narancssárga héj
lime: limezöld a gyümölcshús cikkelyeinek, fehér a belső fehér héjhoz + élénkzöld héj

Vigyázz! Az olvadt viasz nagyon forró, és égési sérüléseket okozhat!
Égő gyertyát soha ne hagyj felügyelet nélkül, és ne helyezd éghető dolgok közelébe!


Megjegyzések

Ez is érdekelhet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...