Csináld magad | Koszorúalap és őszi ajtódísz ágakból


Most, hogy elérkezett az ősz és a sövénymetszés ideje, elkezdte az agyam a szokásos "nézzük más szögből a dolgokat" témájú brainstormingot. De mi legyen a levágott ágakkal? Nem jó ez valamire? Dehogynem. Metszőolló, ágvágó, kandallóba gyújtósnak, ha kiszárad. De várjunk csak! Tökéletesen megfelel összetekerve például koszorúalapnak is. Így körülbelül 600 forintot tudok megtakarítani koszorúalaponként (nem viccelek, 600 forint egy cseppnyi vesszőkoszorú a barkácsáruházakban). A dekoráció pedig már csak ízlés és fantázia kérdése.


Koszorúalapot hajlékony növények ágaiból otthon is készíthetsz. Például szőlőág, vörös szilva, szil, mogyoró, bármi, ami zsenge hajtásokat hoz és nem pattan, ami hajlítható. Így történt az is, hogy a szil ágaiból nekiálltam ajtódíszhez alapot készíteni. Annyira felbuzdultam, hogy szerintem készülni fog még jó pár, mire a metszésnek vége lesz.

A csodasövénynek (Turkesztáni szil/Ulmus pumila celer) megvan az a hálás tulajdonsága, hogy iszonyat gyorsan halad az ég felé. Gyakorlatilag úgy nő, mintha húznák. Vagy mintha legyőzné a gravitációt. Amikor megvettük a töveket, bár baromi olcsó volt, mégis tudományosan kiszámítottuk, hogy hogyan kell ültetni az optimális vizuális hatás érdekében. Cikkcakkban, 20 centinként, miegymás. Ezt annyira meghálálta, hogy kb két év alatt metszéssel együtt nőtt két és fél méteresre. Nyilván, ha állandóan visszametszettük volna, akkor most sűrűbb lenne, és nem érne égig. A növény negatív tulajdonsága az, hogy ha elérte a kívánt magasságot, állandó metszést igényel. Néha durván. Simán áthajol a szomszédba is, úgyhogy nem ajánlom barátságtalan, kötözködős szomszédság kerítése mellé ültetni, mert megvan az esélye, hogy nekiesik, és visszadobálja az ágakat a portánkra :)
A koszorúalap elkészítésének menete a következő. Az ágakat szabadítsd meg a levelektől. Fogj össze több ágat, és egymáson enyhén eltolva, folyamatosan hozzátéve új ágakat, kezdd el összetekerni. Ha egy ág nincs olyan hosszú, hogy a kívánt körátmérőt ki tudnád alakítani belőle, akkor tekerd őket össze, és toldd meg további ágakkal. Ha számodra úgy egyszerűbb, az egymáshoz való erősítéshez használhatsz damilt, drótot, vagy fonalat. Alakítsd ki a kört, és tekerd át fonallal, ha az ágak nem állnak meg. Ha elérted a számodra ideális vastagságot, hagyd teljesen kiszáradni az elkészített koszorúalapot. Mivel ez ajtódísznek készült, nem alakítottam túl vastagra, de például egy adventi koszorúhoz célszerű több ágat rátekerve vastagabbra készíteni.


Ezután hozzáláthatsz a dekorációhoz. A legjobb, ha ragasztópisztolyt használsz a díszek felerősítéséhez. Használhatsz faleveleket, terméseket (mogyorót, diót, tobozt, barackmagot, mandulát, kukoricát), műbogyókat, leveleket, örökzöld ágakat, virágokat, zsinorókat is. Innentől már csak a fantáziád és ízlésed szab határt.

Én őszi textilleveleket, mogyorót, és zöld jutazsinórt használtam. Az alapra ragasztópisztollyal felragasztottam a leveleket egymás után, kicsit átfedésben, majd mogyorókat ragasztottam középre, végül pedig zöld jutafonalat tekertem rá.




Megjegyzések