Diós-barackos szaloncukor

Évek óta házilag készítem a szaloncukrot, így legalább tudom, hogy mi van benne :)


A boltban horribilis áron kaphatóak a szaloncukrok, ráadásul így legalább magam találhatom ki, hogy mivel ízesítem, milyen gyümölcsöt használok hozzá.

Idén készült diós aszalt barackos és mandulamarcipános citrusos is, most jöjjön a diós barackos recept.

Hozzávalók:



  • 20 dkg darált dió (igazából hártya nélküli kellene, engem nem zavar a barna vékony héj íze, de ha valakit igen, akkor forrázással eltávolítható)
  • 12 dkg porcukor
  • 30 ml víz
  • 10 szem aszalt sárgabarack
  • 15-20 dkg étcsoki a mártáshoz



Elkészítés:


Diós-aszalt barackos szaloncukor



A darált diót locsold meg a cukorból és vízből főzött sziruppal, és keverd össze. Amíg hűlik, vágj apróra 10 szem aszalt sárgabarackot, és keverd a diós masszához, ha a massza kihűlt. Gyúrd össze, majd sodorj belőle kis gombócokat, aztán nudlikat. Hagyd dermedni, majd csokizd be. 

Csokiburok elkészítése:


Ha kidermedtek a szaloncukoralapok, a csoki kétharmadát olvaszd fel vízfürdő fölött. Ha megolvadt, zárd el a hőforrást a víz alatt, és a maradék egyharmad apróra vágott csokit add a megolvadt csokihoz, keverd jól el. Ezt hívom én kontárkodós vidéki temperálásnak, bár valószínűleg a csokimesterek fogják most a fejüket. Nem baj, nekem így is klasszul megdermed a csokibevonat :)


Szóval ebben a csokifürdőben mártsd meg a szaloncukorkákat egyesével. Ha van mártóvillád, szuper. Ha nincs, akkor fogj két fogpiszkálót, és szúrd bele az egyiket a cukor tetejébe, helyezd bele a csokiba, emeld ki, a másikkal húzd le a felesleg csokit, és helyezd sütőpapírra. A tetején a fogpiszkáló vétette lyukat csokival simán palástolni lehet. Ha mind készen van, egy éjszakára irány a hűvös kamra. Ahonnan a macskát és mindenkit kizártunk.


Ha teljesen megdermedt a csoki hűvös helyen (nem hűtőben!), akkor jöhet a csomagolás.
Sütőpapírból készíts olyan széles csíkokat, amibe belefér a cukor, tekerd bele, és tekerj rá sztaniolpapírt, vagy alufóliát, vagy színes papírt, ami alkalmas élelmiszer csomagolására. Javaslom a hűvös helyen hideg kézzel dolgozást. Mindennek van előnye, például most a csomagolásnál: akinek mindig hideg a keze, előnyben :)


Megjegyzések