Szobrászkodj – Fenyőfa hungarocellből

A hungarocellről annyit mindenképpen érdemes tudni azon kívül, hogy kiváló hőszigetelő, hogy a lakásfelújításból kimaradt darabokból klassz formákat lehet kivágni – főleg, ha van egy hungarocell vágására alkalmas eszközöd. Ha nincs, akkor is használhatsz fűrészt, sniccert, vagy kést a vágáshoz – kisebb-nagyobb sikerrel. A nem tökéletesen vágott széleknél jön képbe a csiszolóvászon, amivel viszont nagyon klasszul lehet formázni, alakítani, egyengetni a felületet.

Máris mutatom, hogyan készült ez a kis karácsonyfaforma styroporból.


Hozzávalók:

  • 2-3 cm vastag hungarocell tábla
  • sablon
  • ceruza vagy filctoll
  • fém vonalzó
  • sniccer vagy fűrész
  • csiszolóvászon

Elkészítés:


Rajzold fel a hungarocell táblára a kívánt motívumot, és vágd ki a sniccer vagy fűrész segítségével egy fém vonalzó mellett. A fém vonalzó támasztékot nyújt a sniccer vezetésénél. Olyan felületen dolgozz, ami nem baj, ha megsérül, pl öngyógyító alátét, vagy egy deszka.


Ne ijedj meg, egyenetlen lesz a felület, de ehhez kell majd a csiszolóvászon. Finoman csiszold le az éleket a kerek hatás eléréséhez. Akár mindkét oldalát lecsiszolhatod.


Végül tetszés szerint festheted, díszítheted, ahogy szerelnéd.

Ugyanezzel a technikával készíthetsz kerek koszorúalapokat, vagy gyakorlatilag bármilyen mintát, ami nem túl részletezett és nem túl bonyolult apró filigránokból áll.

Én az enyémet akrilfestékkel lefestettem, majd dekoráltam teklagyönggyel a tetején.


Megjegyzések