Mézeskalács recept

Minden évben nagyüzemi mennyiségű mézeskalácsfigura készül nálunk, idén 105 darab lett a mennyiség. Mivel ez a díszíthető verzió, nem a puszedli, ezért keményebb fajta, de nem harci dobócsillagok lesznek, ígérem (persze ha nem sütöd túl).



Kihűlés után klasszul díszíthető mázzal, halkan jegyzem meg, én csalni szoktam, mivel dekortollakat veszek - kevesebb macera, hamarabb elkészül.

A lenti mennyiség kb 100 db 5-8 cm-es sütit eredményez.

Hozzávalók:


  • 2 dl méz
  • 2 dl porcukor
  • kb 50 dkg liszt + a nyújtáshoz valamennyi
  • 10 dkg margarin 
  • egy darab tojás
  • egy-másfél mokkáskanál szódabikarbóna
  • egy mokkáskanál fahéj
  • 2 teáskanál mézeskalácsfűszer
  • + a díszítéshez máz, vagy dekortollak, és szórócukor ízlés szerint


Elkészítés:


A hozzávalókat gyúrd össze. A tészta ragacsos lesz, de mielőtt még a végső tetőfokára hágna az izgalom, és hónaljig mászna a tészta az alkarodról, nyugodtan gyúrj még bele némi lisztet, ameddig olyan állagot érsz el, hogy még nem túl kemény, de már nem túl ragadós tésztabucit kapsz.


A tésztával azonnal kezdj el dolgozni, különben túl lágy lesz, és mindenhová ragadni fog a nyújtódeszkától a sodrófán át a kezedig és a sütikiszúróig. A méz ilyen. Ha egyszerre nem tudod feldolgozni, egy zacsiban dobd be a hűtőbe a tészta felét, amíg a másikkal dolgozol.

Alaposan lisztezett nyújtódeszkán nyújtsd ki, a tetejére is szórj lisztet. Kb 3 mm vastagságúra nyújtva ideális. Készítsd elő a tepsiket, sütőpapírral béleld ki őket. A sütőt melegítsd elő 180°C-ra. Ezután elő a sütikiszúrókkal, és mehet a menet. Szépen sorakoztasd egymás mellé a sütiket, hagyj közöttük 2 cm helyett, mert kissé megnőnek, de utána visszanyerik a körülbelüli szaggatáskori méretüket.



Ha a sütő előmelegedett, süsd 180 fokon 8-10 percig a figurákat, amíg aranybarna lesz az aljuk, ha kész, vedd ki a sütőből, és mehet be a következő tepsi. Ha picit hűltek a tepsiben, egy spatula segítségével nyúlj alá, (vigyázz, ilyenkor melegen még hajlékony és törékeny) és tedd át egy tálcára a teljes kihűlésig őket.



Ha teljesen kihűltek, díszítheted kedved szerint.


Ha nincs sütikiszúród, csinálj kis gombócokat, picit lapítsd le, és tégy egy negyed dióbelet a közepébe, majd így süsd ki őket. A diótól puhább is lesz a végeredmény.



A recept a Pelle Józsefné szakácskönyvében található Mézescsók alapján készült, némi változtatással.


Megjegyzések

Ez is érdekelhet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...