Csirkecombok laktózmentes vadasmártásban


Én igazán imádom ezt a hamis vadast. De konkrétan. Ez a legjobb. Tökre nem vad és tökre nem autentikus recept, viszont családi. Ráadásul laktózmentes. És ezt most nem azért írom, mert 2016 marketingkifejezése a "~mentes" volt, hanem mert nincs benne tejföl. Nevezhetném másnak is, pl tejfölmentes vadasmártás, mert valójában az, de az hülyén hangzik. Amúgy meg miért ne lehetne laktózmentes vadasmártás. Egyébként a vadasmártás egy szó, vagy kettő? Mert a szitu ugyanaz, mint a szárnyasmáj és a szárnyas máj esete. Utóbbinak szárnya van. Akkor a vadas mártás vadból készül. Ergo ezt most egybeírom. Aztán aki nyelvtanilag képben van, majd kijavít. Mondanám, hogy a laktózmentes szót is aláhúzza a word helyesírás ellenőrzője. Mert nem halad a korral. Ez pedig egy újítás. Most, hogy ennyit rizsáztam, jöjjön végre a recept.

hozzávalók:

  • 3 db csirke alsócomb
  • 3 db csirke felsőcomb
  • két közepes fej vöröshagyma
  • egy db közepes petrezselyemgyökér
  • egy darab nagyobb sárgarépa
  • négy darab babérlevél
  • só, bors ízlés szerint
  • étolaj
  • liszt
  • mustár
  • kristálycukor

elkészítés:

A megtisztított csirkecombokat tedd egy lábasba, dobáld hozzá a tisztított és karikákra vágott hagymát, répát, petrezselyemgyökeret, és tedd fel annyi vízben főni, ami ellepi. Add hozzá a babérlevelet, sózd, borsozd, majd forrás után alacsony lángon, gyöngyözve addig főzd, amíg a hús megpuhul. (kb 1-,1,5 óra)

Ha a hús megpuhult, emeld ki a combokat, és egy tányéron tedd félre. A babérleveleket halászd ki és dobd ki, mert innentől kezdve csak összezavarna. A zöldségeket szűrd le, a főzőlevet fogd fel, mert még szükség lesz rá. A zöldségeket turmixold le egy merülőmixer segítségével annyi főzőlével együtt, hogy kellően pépes legyen (mint a bébiétel). Ha nincs merülőmixered, akkor szitán törd át, vagy villával, a lényeg az, hogy pép legyen.

Kb 3 evőkanál olajon egy púpos evőkanálnyi lisztet futtass meg, épp csak egy sprintre, hadd habozzon fel, aztán dúrd hozzá a turmixolt zöldségeket, keverd el, ízesítsd fél-egy evőkanálnyi cukorral, ugyanennyi mustárral, és annyi sóval, ami az ízlésednek megfelel. Ha szükséges, a maradék főzőlével hígíthatod. Ha felrottyan, tedd vissza a húsokat, egy-két percig főzd még, aztán ennyi. 

Zsemlegombóccal, főtt tésztával, vagy knédlivel tálald. De igazából azzal eszed, amivel akarod :D 

Mivel tejföl nem kerül bele, laktózérzékenyek is fogyaszthatják.

Ha bárki nyavalyog, hogy ez nem is olyan, mint az igazi, az toljon a tetejére tejfölt, és keverje össze. Így mindig hagyunk opciót a turbózásra - már akinek lehet. Vagy akinek kell.

Jó étvágyat!

Megjegyzések

Ez is érdekelhet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...