Ledes lámpás farönkből


Hangulatlámpás farönkből

Mint tudvalévő, ledes elemes fénysor megszállott, fakedvelő és hangulatvilágításjunkie vagyok.

Ahányszor újabb adag tűzifa érkezik a házhoz, általában komoly mustrának esik alá, és nem a fűtőértékét szoktam vizsgálni, hanem a formáját. Így készült a kerti madárhinta is, többek között. És ez a projekt is, ráadásul volt otthon egy rézvezetékes ledes fénysor, plusz egy-két belsejétől megfosztott izzó is. Történt ugyanis, hogy mikor a párom kb egy évvel ezelőtt a két hétig tartó, üres villanykörték dizájnelemként való újrahasznosítására vonatkozó visongásaimat követően kibelezett három használt villanykörtét (nekem nem engedte még védőeszközökbe és szkafanderbe öltözve sem a rombolást elvégezni), még nem gondoltam, hogy az alapból mini terráriumként elképzelt megboldogult izzók zöldövezetessé tételének kivitelezése végül a „majd valamikor megcsinálom” ötletek között köt ki.

Aztán a karácsony előtti nagy (értsd: „nagy”, ergo kutyafuttában körbenyaljuk a lakást, hogy azért kicsit csillogjon) takarítás alkalmával megtaláltam ezeket az izzókat, majd vettem hozzá egy réz foglalatot. Volt otthon egy karácsonyi rézvezetékes ledes fénysor, plusz még kellett hat darab gyorsgépcsavar, egy fúró 8 mm-es fa fúrószárral, és egy bitbehajtós akkus csavarozó, vagy egy sima csavarhúzó, valamint a talphoz egy kb 12-15 centi magas, a foglalattartónál kicsit nagyobb átmérőjű farönk, és a karcmentes bútoron állást megkönnyítő, csúszásmentes bútorlábvédő filckorong.

Innentől már csak fúrás, csavarozás, ragasztás kérdése, és készen is van a cuki igazi természetközeli, hygge hangulatot keltő lámpás, ami ráadásul a villanykörtébe tuszkolt rézvezeték miatt különleges, kissé retro hangulatot is kelt a környezetében.

Hozzávalók:

  • 1 db belsőrészek nélküli izzó
  • 1 db csavarral rögzíthető réz foglalat
  • 6 db réz gyorsgépcsavar
  • fúró+8 mm-es fa fúrószár
  • rézvezetékes elemes fénysor
  • farönk
  • csúszásgátló bútorvédő filckorong

Elkészítés:

A farönkön jelöld fel az átmérő közepét a tetején és az alján is, majd azon a ponton hosszában fúrd ki a fúró segítségével. Optimális esetben középen találkozni fog a két furat egy takaros alagutat képezve a farönk közepében.



Ilyen az, amikor megpróbálod satu nélkül rögzítőkeretbe foglalni a farönköt a fúráshoz. Pillanatszorítók minden irányból.


A farönk aljára ragaszd vagy szögeld fel a filckorongokat. Olyat válassz, ami az elemtartó magasságát is belekalkulálva megfelelő lesz a stabilitáshoz, mivel az elemtartót az aljához fogjuk ragasztani. Használhatsz akár fa tipliket is.

A tetején jelöld ki a foglalatot tartó elemhez szükséges csavarok helyét, és csavarozd fel. Tekerd bele a foglalattartót. A harmadik elemre, ami a bekötéshez szükséges, most nem lesz szükség. 


A rézvezetéket fűzd át alulról felfelé a farönkön, az elemtartó a farönk aljára kerüljön. Vezesd bele a vezetéket a villanykörte belsejébe úgy, hogy az összes Led belül legyen. 


Csavard bele az izzót a foglalatba, végül az elemtartót ragaszd a farönk aljára a lábak közé. Kapcsold be a  ledes fénysort. Gyönyörködj, hiszen készen vagy.

Ennyire egyszerű.

Lámpa farönkből

A képeket majd update-elem, ha jobbak lesznek a látási viszonyok, de ilyenkor télvíz idején viszonylag hamar sötétedik, whiteboxom pedig egyelőre nincs beüzemelve :)

Megjegyzések